De la oboseală la burnout: 3 lucruri pe care trebuie să le cunoşti
Fiecare dintre noi a ajuns, cel puţin o dată, la acel moment când oboseala fizică şi cea psihică au pus parcă o barieră în faţa noastră. Următorul pas poate părea, de multe ori, greoi sau imposibil. Ei bine, acela este momentul când cea mai bună soluţie este să te opreşti.
Stresul de zi cu zi îşi pune amprenta asupra noastră, fie că ne dăm sau nu seama. De la timpul lung petrecut în traficul aglomerat până la numărul copleşitor de lucruri pe care le ai de făcut sau micile probleme inerente ale vieţii, toate sunt lucruri care contribuie la scăderea tonusului general.
Auzim tot mai des discutându-se în ultimii ani despre burnout, motiv pentru care este foarte important să ştim ce înseamnă şi, mai ales, cum îl putem evita. Aşadar, iată câteva sfaturi care îţi vor fi de ajutor:
1. Recunoaşte primele semne
Aşa cum bine ştii deja, informaţia înseamnă putere. Cu cât recunoşti mai rapid semnalele epuizării, cu atât îţi va fi mai uşor să îţi controlezi nivelul de stres. Cele mai întâlnite semne timpurii sunt: starea constantă de oboseală, anxietate crescută, lipsa entuziasmului pentru lucrurile importante din viaţa ta. Deoarece acestea sunt simptome valabile şi în cazul depresiei, cel mai sigur este să apelezi la serviciile unui terapeut pentru a putea face corect diferenţa dintre ele.
2. Ia o pauză
Indiferent dacă ai doar o perioadă foarte solicitantă sau dacă te apropii cu paşi rapizi de un burnout, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să iei o pauză. Ştim că într-o lume ideală asta ar însemna o vacanţă într-o destinaţie exotică, însă acest lucru nu este mereu posibil.
Chiar dacă poţi face o pauză de doar 2-3 zile, acestea vor fi suficiente pentru a te deconecta. Chiar dacă este frig afară, poţi face o rezervare la un hotel dintr-o zonă de munte. Ziua poţi face plimbări pe traseele montane, iar seara te poţi deconecta la piscină, clătindu-ţi ochii cu albastrul eclectic regăsit în piesele de mozaic piscina sau petrecând câteva minute la saună.
3. Fă o schimbare în rutina zilnică
Odată ce corpul îţi transmite semnale că este aproape de epuizare, este clar că o parte din rutina ta zilnică nu este benefică. Sigur ştii deja că sportul te ajută să ai şi o minte sănătoasă, nu doar un corp sănătos. Ei bine, nu spunem că trebuie să-ţi faci imediat un abonament la sală, ci poţi începe prin a merge pe jos mai mult timp. Fie în drumul spre job, fie seara în parc, mersul pe jos va aduce o mare diferenţă în starea ta de spirit.
Dacă lucrezi într-un domeniu stresant şi nu-l poţi schimba, atunci atitudinea ta faţă de muncă este cea care trebuie schimbată. O mare parte a prevenirii epuizării este să înveți să-ți gestionezi mai eficient volumul de muncă. Prioritizează sarcinile în ordinea importanței și nu ezita să delegi responsabilități atunci când ai prea multe în masă.
Nu uita că somnul are un rol foarte important în obţinerea unei stări de bine. Somnul profund influenţează performanţa sistemului nervos, a memoriei, reglează tensiunea arterială şi scade nivelul hormonilor de stres. De aceea, este important să înveţi să te culci la orele potrivite şi să acumulezi cele minimum 7 ore de somn de care organismul adult are nevoie.
Acestea sunt câteva dintre cele mai relevante informaţii pe care trebuie să le cunoşti atunci când simţi că oboseala a pus stăpânire pe tine. Cere ajutorul unui specialist pentru a putea identifica exact cauzele acesteia şi adoptă o schimbare în stilul tău de viaţă. În felul acesta te ve reface rapid şi vei şti cum să eviţi să mai ajungi în acest punct şi, în plus, îi vei putea ajuta şi pe cei care trec prin acelaşi lucru.