Now Reading
Detox și apă termală pentru un început de an în forță

Detox și apă termală pentru un început de an în forță

Revista Psychologies

Sărbătorile s-au încheiat și a venit timpul să ne întoarcem la viața noastră de zi cu zi. Printre altele, acest lucru înseamnă să revenim sau să adoptăm un mod de a trăi sănătos și echilibrat. Și de ce nu, aceasta poate fi chiar prima ta rezoluție din 2025!

Decembrie și ianuarie sunt un adevărat tur de forță, în toate sensurile. Oboseala, balonarea și dereglările intestinale sunt simptome clare care apar după unele excese culinare, însoțite de alcool și un somn insuficient și neodihnitor, toate asociate cu perioada sărbătorilor. Soluția? Resetarea corpului prin detoxifiere, esențială pentru recăpătarea energiei și bunăstării, începând astfel noul an cu obiceiuri sănătoase. Este necesar să ne purificăm, deoarece sănătatea noastră depinde de acest lucru.

Ce presupune o detoxifiere după sărbători?

Detoxifierea nu este o dietă restrictivă, ci o cale de a ajuta organismul să elimine toxinele, să reechilibreze microbiomul intestinal și să susțină funcția hepatică. Integrarea alimentelor naturale și hrănitoare, consumul de ceaiuri specifice din plante și includerea mișcării în rutina ta sunt pași fundamentali pentru a te simți în formă și plină de energie.

Balonarea este sinonimă cu nevoia de detoxifiere după sărbători. Așadar, ce să mănânci pentru a-ți detoxifia organismul?

O dietă echilibrată și bogată în nutrienți stă la baza oricărei detoxifieri. Mai mult decât atât: Dieta de detoxifiere nu este o dietă care trebuie urmată în mod regulat și pentru perioade lungi de timp, ci o perioadă limitată de timp, maximum o săptămână, în care va trebui să acorzi o atenție deosebită la ceea ce mănânci. Pentru a-ți crea propriul meniu de detoxifiere după sărbători, este important să cunoști și să înțelegi cum funcționează diferitele alimente, pentru a le alege în mod conștient.

Printre alimentele de detoxifiere din această perioadă, este de preferat să alegi legumele cu frunze verzi, anghinarea, sfecla și rucola pentru a susține ficatul. În privința fructelor care aduc cele mai mari beneficii organismului, se numără cele bogate în antioxidanți precum citrice, kiwi și rodie.

Totodată, să nu uităm de alimentele bogate în fibre și probiotice, cum ar fi semințele de in și psyllium care ajută la reglarea intestinului, în timp ce iaurtul și alimentele fermentate susțin flora intestinală.

Nu în ultimul rând, după toți carbohidrații consumați în timpul sărbătorilor, proteinele ușoare sunt cele care ajută organismul să se reechilibreze. Prin urmare, undă verde pentru carnea slabă, peștele gras și leguminoasele, care sunt foarte hrănitoare, fără a lăsa urme

Atenție și la mișcare, nu doar la mâncare!

Atunci când începi un program de detoxifiere, nu doar ceea ce mănânci este important. Activitatea fizică joacă, ca întotdeauna, un rol cheie în stimularea circulației și promovarea eliminării toxinelor. Yoga perfectă, pilates sau plimbări rapide. Chiar și o scurtă plimbare după mese îmbunătățește digestia și promovează bunăstarea generală.

O altă veste bună? Apele sulfuroase susțin buna funcționare a sistemului digestiv.

Din ce în ce mai mult li se atribuie apelor minerale o acțiune antitoxică, acestea având capacitatea de a neutraliza chiar toxina tetanică și difterică. S-a constatat că unele ape minerale (printre care se numără, în primul rând, și cele termosulfuroase de la Herculane) pe lângă rolul lor catalitic, metabolic, endocrin, digestiv, antialergic, etc, au și o puternică acțiune antimicrobiană și antiparazitară.

Astfel, bolile gastrice hipersecretorii, precum gastrita și ulcerul, colita spastică și constipația se tratează prin băi termale cu ape sulfate-bicarbonatate-calcice. Totodată, apele cloruro-sodice sunt benefice în afecțiuni ale sistemului digestiv în general, în constipație, dar și în unele boli metabolice. E și firesc: Fără sulf, procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale și intime ale țesuturilor nu ar putea avea loc.”, spune dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

De asemenea, „crenoterapia cu ape sulfuroase, de obicei mixte, are efecte de stimulare a secreției gastrice (cele bicarbonatate tamponează acest efect), dar și a peristaltismului intestinal, efecte coleretice și colagoge asupra ficatului și căilor biliare, efecte antitoxice și de scădere a glicemiei la diabetici. Totodată, apele sulfuroase mixte carbogazoase au și efecte diuretice prin acțiunea dioxidului de carbon (CO2). Crenoterapia cu ape sulfuroase de concentrație mică este indicată pentru: afecțiunile hepato-biliare, îndeosebi diskineziile biliare, litiaza biliară și colecistitele cronice, infecții ale căilor urinare, forme de diabet și intoxicații cu metale grele.”, punctează medicul balneolog al bazei de tratament Herculum Spa.

În plus, scufundarea în apă termală fierbinte favorizează transpirația, ajutând la eliminarea toxinelor și a impurităților de pe piele. „Stațiunea balneară Băile Herculane are izvoare de apă termală ce conțin sulf cu proprietăți antiinflamatoare și de detoxifiere. Proprietățile apelor sulfuroase sunt excelente pentru tratarea bolilor digestive, contribuind la buna funcționare a intestinului și la susținerea sistemului imunitar.”, adaugă balneologul.

Un adevărat sanctuar de sănătate, nu-i așa? Ai încercat vreodată o astfel de terapie? Te așteptăm la Băile Herculane! Mai multe detalii pe: https://www.afroditaresort.ro/ și https://www.dianaresort.ro/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top