Emoțiile negative, cheia către well-being
Te simţi trist, supărat sau îngrozitor? Surpriza – emoţiile negative sunt esenţiale pentru sănătatea mintală.
Un client care stă în fața mea, caută ajutor pentru a-şi înţelege problemele de relație. Ca un psihoterapeut, mă străduiesc să fiu cald, lipsit de prejudecăți și încurajator. Sunt un pic tulburat atunci când, în mijlocul povestirii sale dureroase spune, „îmi pare rău pentru ca sunt atât de negativ”.
Un obiectiv important al terapiei este de a învăța să recunoşti și să-ţi exprimi o gamă completă de emoții, dar acest client îşi cerea scuze pentru că făcea acest lucru. În practica mea de psihoterapie, mulți dintre clienți se luptă cu emoții foarte dureroase, cum ar fi furia extremă sau cu gânduri de sinucidere. În ultimii ani, am observat o creștere a numărului de persoane care, de asemenea, se simt vinovate sau ruşinate de ceea ce ei percep a fi negativitate. Astfel de reacții provin, fără îndoială, de la prejudecăţile culturii noastre față de gândirea pozitivă. Deși emoțiile pozitive merită cultivate, apar probleme atunci când oamenii încep să considere că trebuie să fie optimişti tot timpul.
De fapt, mânia și tristețea sunt o parte importantă a vieții, și noile cercetări arată că astfel de emoții sunt vitale pentru sănătatea noastră mintală. Încercarea de a suprima gânduri poate întoarce împotriva și chiar diminua sentimentul de mulțumire. „Recunoasterea complexităţii vieții poate fi o cale deosebit de fructuoasă asupra bunăstării psihologice”, spune psihologul Jonathan M. Adler.
Citeşte continuare pe www.learningnetwork.ro.