Now Reading
Exerciţii de fericire

Exerciţii de fericire

Revista Psychologies
exerciţii-de-fericire

Cum înțeleg, cum găsesc și cum păstrează profesioniștii mult râvnita fericire? Ne-am gândit să întrebăm chiar psihologul ce face pentru a-și păstra echilibrul mental și pentru a trăi sentimentul de plinătate a vieții.

Jeni Chiriac, psiholog și psihoterapeut Caută să cultivi conectarea emoțională.

Secretul este să fie câte puțin din toate, în ciuda dominantelor sau a factorilor perturbatori ce apar în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.

* Gândurile sunt importante pentru că, prin ele, ne traducem realitatea înconjurătoare, ne prescriem comportamente sau ne fundamentăm atitudini despre lume și viață. Este util să ne urmărim gândurile, să le ascultăm pentru a identifica tiparele de gândire negativă sau tendința de a cultiva scenarii negative. Astfel putem să ne analizăm și să decidem, cu sau fără ajutorul specialistului, dacă ele au o utilitate reală sau dacă sunt doar tipare disfuncționale, de care trebuie să ne eliberăm.

* Caută să găsești sens, satisfacție în rutina zilnică. Creierul nostru iubește în secret predictibilitatea, siguranța și dacă reușim să ne alcătuim o rutină zilnică care să cuprindă și achitarea de sarcinile necesare, mai puțin plăcute, dar și  lucruri plăcute, este foarte bine. De exemplu, cum ar fi să ne facem patul sau rutina curățeniei de dimineață în pași de dans?

* Cultivă optimismul, a vedea partea plină a paharului te ajută să îți crești imunitatea în fața anxietății sau depresiei, însă fără excese. Se recomandă evitarea cultivării optimismului în exces. Să nu uităm de valoarea adaptativă a fricii.

* Caută să limitezi factorii/ stimulii cu potențial anxiogen. Astfel elimini stimularea în exces (adică peste nivelul constructiv, generator de reacție adaptativă la stimulul negativ) a centrului fricii.

* Acordă-ți timp pentru tine zilnic, începând cu primele momente ale zilei, iar dacă programul nu îți permite, caută să faci asta măcar o dată la câteva zile. Atenție, timpul pentru tine poate varia, nu înseamnă ore sau zile, pot fi doar câteva clipe sau momente dar pe care creierul tău le va aprecia. Reamintește-ți că timpul obiectiv diferă de timpul subiectiv și tu poți face diferența prin semnificația sau greutatea pe care o acorzi lucrurilor.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top