Fericire-n farfurie – 3 beneficii pentru iubitorii de paste
Cunoști acel sentiment? Stomacul tău „mârâie”, implorându-te să mănânci acel bol proaspăt și aburind de paste pe care ți-l dorești, însă conștiința se opune vehement…
Pastele au avut o reputație proastă în ultima vreme, iar asta pe nedrept. Cercetările publicate recent indică faptul că consumul de paste nu contribuie la obezitate și, de fapt, este legat de un indice de masă corporală mai scăzut. În timp ce au cercetat obiceiurile alimentare ale 23.000 de italieni, cercetătorii au descoperit că pastele nu sunt corelate cu mărimea taliei sau cu un indice de masă corporală ridicat printre cei studiați.
Pastele sunt făcute din cereale, una dintre grupurile de alimente de bază într-o dietă sănătoasă, care poate include și legume, fructe, pește și carne de pasăre. Pastele reprezintă o sursă bună de energie și fibre, dacă acestea conțin cereale integrale. Acest lucru poate ajuta la problemele de stomac și poate ajuta la scăderea colesterolului.
Buna dispoziție.
Pastele pot contribui la o stare de bine, iar motivul de află tot în creier. Un fel de mâncare bun cu paste nu este doar regele mesei și o mulțumire pentru stomac, ci și un aliment care stimulează endorfinele, numite și „hormonii fericirii”. Astfel că, după consumarea unui excelent preparat de spaghete cu sos de roșii sau a unei porții delicioase de carbonara, mecanismul intern ne va conduce către satisfacție și bunăstare psiho-fizică.
Carbohidrații sunt răspunsul.
Carbohidrații sunt molecule formate din zahăr, de aceea zahărul luat de intestinul nostru și ajuns la creier determină această stare de bine. În tractul intestinal există receptori gustativi care acționează și asupra sistemului nervos central prin mecanisme hormonale și neurohormonale care ne oferă o amintire a aportului de zahăr. Atunci când consumi carbohidrați (ciocolata și migdalele sunt incluse și ele!), sunt stimulate endorfinele care transmit o senzație de bine.
Iubim pastele (și nu putem minți).
Pastele sunt, de asemenea, o componentă-cheie a multor modele alimentare tradiționale, precum dieta mediteraneană, ajutând la prevenirea și încetinirea dezvoltării unor boli cronice grave. Ele sunt un aliment cheie pentru cei care fac sport și doresc să se mențină în formă, după cum a confirmat comunitatea științifică internațională, iar noi – iubitorii de paste – nu putem decât să fim mulțumiți de asta.
Alexandra Tudor este coordonator editorial pentru brandurile Learning Network şi Revista Psychologies. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi profesională, căutând mereu ca prin job-ul său să contribuie la echilibrul personal şi starea de bine, a sa şi a celor din jurul său.