Hygge: filosofia daneză a fericirii
Pentru ediția cu care se încheie acest an, ne-am gândit să pornim în căutarea fericirii prin lume. Să găsim acele caracteristici care le conferă titlul de „cei mai fericiți oameni” și să vedem în ce măsură putem aplica lecțiile lor de fericire în propriul nostru univers.
În primul rând, în ce constă fericirea?
Deși am răsfoit paginile cărților, am citit articole de pe internet și am ascultat nenumărate podcasturi, nu am reușit să pun degetul pe o definiție general valabilă a fericirii. Pentru că fericirea e subiectivă și înseamnă diverse lucruri pentru diverși oameni. Desigur, există numeroși factori care pot influența motivele pentru care unii oameni sunt mai fericiți decât alții, și aici poate fi vorba de gene, de mediul și contextul socio-cultural, relațiile interumane, starea de sănătate, bunăstarea financiară, satisfacția la locul de muncă, utilitatea sau libertatea, fără a avea pretenția să le fi cuprins pe toate.
Fericirea încorporează curiozitatea și capacitatea de a tolera riscul și anxietatea, capacitatea de a descoperi noi pasiuni și fațete ale identității individului. Ea implică un echilibru între plăcerea de moment și efortul pe termen lung depus pentru îndeplinirea dorințelor și pentru atingerea obiectivelor noastre. Fericirea e susținută de prieteni și familie, care pot sărbători atât realizările, cât și să ofere sprijin după eșecuri. Fericirea include capacitatea de a recunoaște și de a îmbrățișa fiecare emoție, chiar și pe cele neplăcute. Implică să vezi imaginea de ansamblu, mai degrabă decât să te blochezi în detalii. În general, a fi fericit înseamnă a trăi cu atenție, sens și scop.
Conceptele legate de fericire au făcut înconjurul lumii, găsindu-și loc în cultura stării de bine a fiecărui popor. Privind spre islandezi, ne vom da seama că avem nevoie în orice moment de Þetta reddast, credința nestrămutată că totul va fi bine la final. Atunci când simțim că nu mai facem față sarcinilor de zi cu zi, italienii ne pot învăța arta lui dolce far niente sau plăcerea de a nu face nimic. Îți dorești zile mai liniștite, în care deadline-urile să nu mai fie atât de apăsătoare? Nimic mai simplu – adoptă conceptul hygge și savurează momentul prezent alături de plăcerile simple ale mâncării bune și ale companiei de calitate. Dacă te simți rătăcit pe drumul vieții, fă precum chinezii și găsește-ți xingfu, lucrul care îți oferă țelul adevărat, iar în momentele în care stresul și presiunea zilnică te îndepărtează de natură, suedezii îți propun să îți găsești smultronställe, stratul de fragi sălbatici, sau evadarea perfectă departe de lume.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.
Alexandra Tudor este coordonator editorial pentru brandurile Learning Network şi Revista Psychologies. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi profesională, căutând mereu ca prin job-ul său să contribuie la echilibrul personal şi starea de bine, a sa şi a celor din jurul său.