Intenţia în mișcare: cum să te miști cu sens
Intersecție dintre voință și acțiune, început sau scop final al oricărei întreprinderi, intenția pare un concept clar. Folosim cuvântul frecvent: ce poate fi mai simplu decât să te miști având în vedere un scop, intenționat? Și totuși, de câte ori nu spunem noi înșine că ne mișcăm „mecanic” sau „automat”, mai ales când facem exerciții fizice repetitive? Devenind conștienți de intenția care însoțește fiecare mișcare, această mișcare ne va aduce mai multe beneficii, din toate punctele de vedere, atât fizic cât și psihic – este valabil indiferent de tipul de mișcare practicat, de la arte marțiale la dans sau la plivitul buruienilor.
„Umple-te cu intenție.” Așa îmi spuneau toți instructorii la cursurile de taichi. Nu am înțeles de la început ce înseamnă, dar ni se repeta asta la fiecare antrenament. Intenția, ceva ce izvora din minte, trebuia să coboare în corp, în fiecare membru și în fiecare celulă, pentru ca agregatul psiho-fizic să poată executa mișcările. Cu timpul, nu doar că am învățat cum să las intenția să umple corpul, dar am reușit să observ când acest lucru se întâmplă sau nu, la mine sau la alții.
Intenționez să execut o mișcare, apoi urmez un curs de acțiune. „Intenția mișcă energia, energia mișcă corpul.” O altă frază care mi-a deschis ochii asupra modului în care psihicul și corpul interacționează și se transformă unul pe altul. Intenția e ideea, scânteia, motorul care te face să acționezi. Ai o imagine mentală a ceea ce vrei să obții prin mișcare, după care ordoni corpului să execute forma, prin repetare, până când desenul tridimensional executat de corp, combinat cu a patra dimensiune, timpul, duce la crearea, în spațiu și timp, a mișcării urmărite. Până când forma corectă din minte se suprapune perfect peste forma executată în timp și spațiu cu corpul. Așa are loc învățarea psihomotorie.
Despre dinamica minte-corp s-a vorbit mult. Se cunosc fiziologia și biologia mișcării, se vorbește despre motivație și determinare când vine vorba de sport și de exercițiu fizic în general. Desigur, mișcările de orice fel pot fi executate și prin simpla imitare. Dar cineva antrenat să lucreze cu intenția va observa imediat diferența. Un corp umplut cu intenție se simte bine când se mișcă și se vede în exterior. Există o calitate inefabilă a intenției, care nu poate fi măsurată sau cuantificată, dar se observă ușor cu ochiul liber la marii sportivi, la marii actori, la dansatorii pasionați.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Dana Mina Verescu a absolvit Facultatea de Psihologie în 1997 și are titlul de MA în Psihologie Organizațională și Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. Lucrează în presă de peste 20 de ani și a scris la revistele Grădina mea de vis, Femeia, Femeia de azi, Ioana, Cărticica practică, Național Geographic. Este redactor la Psychologies România. Este pasionată de taichi, lectură, filme și plimbări în aer liber și crede că una dintre cele mai bune psihoterapii este mișcarea.