Now Reading
Maia Morgenstern despre yoga

Maia Morgenstern despre yoga

Revista Psychologies

Despre yoga ca hobby, si stil de viata, cu una dintre cele mai mari doamne ale teatrului romanesc.

 

Avisek Majumdar: Am citit ca ati practicat yoga pentru o perioada lunga de timp…

Maia Morgenstern: Da, o perioada lunga…

 

Cand am venit in Romania acum 4 ani si am inceput sa predau cursuri de yoga, mi-am dat seama ca oamenii de aici au o idee diferita, o deviatie de la versiunea traditionala.

M.M.: Acum este mult mai bine decat inainte. Yoga inseamna multe lucruri, nu pretind ca stiu totul despre asta, nu sunt profesor. De fapt, am inceput sa aud despre yoga, sa invat, sa aflu, sa fiu in legatura cu ideea de yoga, cu practica yoga, cand eram copil. Tatal meu a inceput in 1992, pe vremea cand yoga nu era nici macar interzisa, era ceva imposibil de imaginat, ciudat, nebunesc, hilar. El obisnuia sa “practice” yoga, mudras …incerca sa practice. Nu era mai tanar decat mine cand a inceput sa citeasca, sa invete, sa se apropie de yoga. Dar nu era tanar. Incerca sa ma invete si pe mine. Eu aveam 5 ani pe atunci si, desigur, ca orice copil normal, preferam mai degraba sa ma joc cu mingea sau cu ceilalti copii. Apoi am inceput sa vad yoga ca pe o forma de gimnastica. Ma gandeam ca yoga e ceva bun, ceva care ma va face elastica, precum o balerina, o persoana care isi poate folosi corpul intr-o maniera gratioasa, pretinzand ca e o pasare sau o cobra (nume folosite pentru posturile yoga). Si era un joc, un joc foarte placut pentru mine. Pentru un copil, acesta era un joc foarte placut.

 

Deci in felul acesta ati inceput si apoi ati mers mai departe cu practica….

M.M.: Da. Si m-a ajutat mult in momentul in care am inceput sa fiu constienta, sa inteleg cum imi pot imbunatati respiratia, cum imi pot controla emotiile – in calitate de actrita ma bazez pe emotiile mele, nu incerc sa le evit, dimpotriva, dar este bine sa fiu cu ele, sa le port, sa port aceasta povara. Nu e chiar o povara, dar ca actor profesionist trebuie sa fii cu ele, sa fii stapanul emotiilor tale.

 

Sa fii in armonie cu propriile emotii…

M.M.: Da… personajul, situatia pe care trebuie sa o joc, ceea ce prezint in fata publicului trebuie sa fie real. Sa fie in armonie, sa construiesc o punte intre emotiile personajului. Nu pretind ca am descoperit nu stiu ce, sau ca mi-am schimbat complet stilul de viata, sau ca sunt o sfanta. Mananc, dorm, ma lupt…

 

O persoana normala…

M.M.: Da, sunt o persoana normala. Am greutati, am propriile probleme, am intrebari, nu gasesc tot timpul raspunsuri la ele, dar am inceput – si e inca o munca in desfasurare, nu am terminat – sa fiu in legatura cu mine insami, sa imi respect corpul, sentimentele, intrebarile. Nu stiu daca se datoreaza in totalitate practicii yoga, dar m-a ajutat foarte mult. De exemplu, se intampla sa fiu agitata inainte de o premiera, observ o lipsa de incredere, pentru ca, pentru ca … suntem plini de prejudecati, exista toxine, impuritati in mintea si in corpul nostru. Am nevoie sa lucrez cu ele astfel incat sa nu distrug ceea ce incerc sa fiu ca actrita.

Nu spun ca e singurul mod de viata, nu privesc intr-o singura directie. Nu, nu! Nu sunt un guru, nu pretind ca sunt un guru. Dar incerc sa gasesc modalitati prin care sa imbunatatesc calitatea vietii mele. Aceasta este viata pe care mi-a daruit-o Dumnezeu si depinde de mine sa o fac mai buna. Si merit sa imi imbunatesc calitatea vietii. Nu se refera doar la ce iti spun ceilalti. Tine de acel echilibru pe care il simti in sange, in muschi, in plamani, in respiratie, in modul de a manca, in relatiile cu ceilalti, in minte, suflet, emotii, metabolism.

 

E un proces de evolutie care se intampla treptat. In Romania exista un numar mare de oameni care urmaresc aspectele esoterice – viziuni de culori, ingeri … instant. Nu sunt pregatiti sa inteleaga practicile de baza, cum sa isi indoaie coloana vertebrala, cum sa isi imbunatateasca sanatatea, modul de a dormi si de a se hrani….

M.M.: Imbunatatirea somnului! Aceasta e o mare problema a societatii noastre. Oamenii inghit pastile …. sau alcool…

 

Exact. Stilul de viata lipsit de disciplina este foarte prezent in societate… Ce le transmiteti oamenilor care cred ca yoga este o forma de religie?

M.M.: Nu sunt experta in materie de religie, nu as oferi sfaturi legate de domeniul religios. Nu sunt filosof, sunt actrita, asta incerc sa fiu in fiecare zi, incerc din greu sa fiu actrita. Putem creea magie in viata de zi cu zi, in fiecare minut, imbunatatindu-ne propria viata sau pe a celorlalti, fara sa asteptam rezultate in schimb. Suntem lacomi dupa rezultate. Yoga este un mod de a te construi pe tine, de a-ti construi viata. Nu inseamna ca esti egoist, incerci sa iti imbunatatesti viata in profunzime, sa fii stapanul, arhitectul propriului corp si suflet. Esti bogat atunci cand poti oferi. Dar pentru a oferi, trebuie sa ai ceva. Yoga te indeamna sa descoperi frumusetea pe care cu totii o avem in interior, te ajuta sa construiesti ceva, sa lasi sa creasca frumusetea din interiorul tau, sa fii echilibrat.

 

Sunt oameni care cred ca yoga vine din Orient, din India, si se impune ca o religie anti-crestina. In acesti ani in care ati practicat yoga credeti ca a fost impotriva sistemului dvs. de valori?

M.M.: Nu. Nu ofer sfaturi legate de religie. Yoga se refera la cum sa fi o fiinta umana. Cred ca e universala.

 

I-ati sfatui pe oameni sa practice yoga?

M.M.: Inainte de toate, le-as spune sa incerce sa inteleaga, sa cunoasca despre ce e vorba. Nu as impune nimic. Alt aspect important … exista in Romania (si peste tot in lume) oameni care pretind ca stiu totul despre yoga si ofera solutii. Eu spun ca acesti oameni sunt profesori falsi care pretind ca pot schimba semnificatia stiintei yoga.

 

Aceasta s-a intamplat, de fapt, la nivel international, cu oameni care au reusit sa stranga mii de studenti si de la nivelul de profesori, se proclama drept guru. Si spun “urmeaza calea pe care o predau eu!” Dar pentru ca nu au radacinile infipte adanc, ii deruteaza si ii induc in eroare pe studenti. Este foarte trist.

M.M.: Cei care incearca sa afle ce e este yoga trebuie sa stie ca nu are legatura cu asuprirea, fortarea, rezultate imediate, obedienta (trebuie sa faci asa, altfel…)

 

Este un process continuu de evolutie…

M.M.: Nu este o competitie.

 

Interviu realizat de Avisek Majumdar, profesor in cadrul scolii de yoga Prakriti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top