Now Reading
Mancatul compulsiv: un fals ajutor

Mancatul compulsiv: un fals ajutor

Revista Psychologies

dezvoltare personala, mancat compulsivDe ce apelam la mancare?

Mancatul compulsiv este un comportament adictiv la fel ca oricare altul. Cei care au experimentat acest fenomen stiu cat de greu este sa rezisti unei noi felii de pizza sau unei noi cutii de bomboane. Apelam la mancare pentru ca este la indemana si este, asa cum il numesc unii cercetatori, un drog legal. In plus, tine si de valorile culturale. Promovand modele in care consumul te face sa te simti bine (cu cat esti mai important, mai bogat, mai puternic, cu atat consumi mai mult si mai bun), societatea le da o solutie celor care nu sunt multumiti cu ceea ce sunt sau simt la un moment dat.

Esti intr-o situatie in care stima de sine este prea joasa? Atunci mananca ceva bun ca sa te consolezi sau ca sa te impaci. Seful a uitat ca proiectul a reusit tocmai datorita interventiei tale si nu a catadicsit sa iti stranga nici macar mana? Atunci rasplateste-te singura si razbuna-ti mandria ranita cu o cina copioasa si 3 filme lacrimogene. Efectele se vor vedea repede, iar carpeala pe care i-ai oferit-o ego-ului tau ranit va lasa rapid la vedere o imagine de sine si mai proasta, un trup tot mai greu de admirat.

Ce lasa in urma:

In afara de un maldar de cutii goale, resturi, bani risipiti, urmele se vor citi mai ales pe fata si in sufletul persoanei. Majoritatea celor care au probleme cu mancatul risca variatii de greutate pe care corpul lor le suporta cu greu. Multi sunt obezi, iar bulimia, anorexia sunt si ele efecte care intaresc acest impas. In mod cert se asociaza si probleme de sanatate, cum ar fi cele legate de colesterol, boli cardio-vasculare, hepatice, diabetice etc., iar efectele psihologice nu sunt de neglijat! In primul rand stima de sine scade tocmai printr-un procedeu care, paradoxal, urmareste sa o ridice.

Un moment de satisfactie culinara este platit cu o multime de momente de rusine, teama, furie, dezgust, dezapreciere si chiar disperare. Relatiile sociale sunt adesea periclitate, cei cu probleme in directia mancatului compulsiv ascunzand dilema lor apropiatilor, racind relatiile cu cei din jur, izolandu-se si adesea devenind depresivi, de neinteles si de nerecunoscut pentru cei din jur.

Ce pot face?

Primul pas este recunoasterea situatiei in care se afla. Nu e normal sa mananci intr-una si mai ales fara sa iti fie foame cu adevarat. Nu e normal sa consumi in cantitati industriale si sa te refugiezi in frigider de cate ori ai drum prin bucatarie. Problema aceasta o au o multime de oameni, ea afectand fara diferente si barbati si femei. Exista metode de a iesi din acest impas si de a-ti aminti ca iti poate fi bine fara sa te supradozezi cu dulciuri sau grasimi. Cere ajutorul unui specialist, vorbeste cu cineva drag sau cauta chiar un grup de sprijin. Multi oameni te pot ajuta sa regasesti drumul pe care se poate sa iti fie bine fara eforturi inutile sau primejdioase!

de Alina Croitoru
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top