Mancatul emotional
De ce atunci cand suntem triste mancam cutii intregi de ciocolata? Or, stresul de la serviciu sau problemele de cuplu ne aduce kilograme in plus? Explicatii cu adevarat profunde si solutii eficiente, de la Alina Iliescu, psihanalist.
Mancatul emotional se refera la nevoia de a manca in functie de starea emotionala pe care o avem, fara vreo legatura cu foamea.
Si ne poate afecta, deoarece, de obicei, alegem alimentele care ne cresc secretia de endorfine si serotonine, substante supranumite si „hormonii fericirii“, care ne ofera acea stare de liniste si relaxare.
Primul an de viata
Satisfactia simtita de copil in primul an de viata, cand statea confortabil la sanul mamei, se leaga in timp cu nevoia de a manca sau de a sta nemancat.
Sunt persoane care asociaza aceasta stare cu un sentiment de confort, de bine, si atunci cand sunt fericite, mananca pentru a prelungi sentimentul.
Insa exista si reversul medaliei, cand apar anxietatea si iritabilitatea inainte de masa, si agitatia creste constant pana in momentul in care reusim sa mancam.
Aceasta stare este asociata cu o anumita frustrare, legata de momentul mesei, si avem tendinta sa mancam cand suntem anxiosi, suparati sau frustrati.
O alta varianta este amanarea mesei, intrucat in copilarie am fost fortati sa mancam sau am stat prea mult cu parintii, ca sa ne hraneasca.
Debutul mancatului emotional
Mancatul emotional apare inca de cand suntem bebelusi, de aceea sunt copii mai mancaciosi si altii morocanosi, care fac mofturi la mancare. Este o caracteristica ce ne ramane in structura psihica si persista toata viata.
Cum stim ca mancam pe fond emotional
Pentru tine, mancarea este una dintre placerile vietii. Apreciezi mancarea pentru gust, savoare, miros si mananci intotdeauna cu pofta, fara sa te abtii de la nimic. Mananci oricand ai pofta sau cand ti-e foame, indiferent de ora din zi.
Esti pofticioasa si iti place sa gusti din tot ce ti se ofera. In general, esti o persoana care cedeaza usor tentatiilor de orice fel si uneori iti este greu sa impui limite sanatoase in viata ta.
Mancarea reprezinta doar hrana biologica, insa te poti lasa invadata si de alte forme de hrana – de exemplu, te exprimi foarte mult prin hrana emotionala, prin intermediul emotiilor si al gesturilor nonverbale, care provin din dorinta de a-i impresiona pe cei din jur.
Deseori, continui sa mananci si dupa ce ti-ai potolit foamea. Iti este greu sa distingi cand ti-e foame si cand sa te opresti, pentru ca nu esti obisnuita sa-ti acorzi atentie si sa interpretezi semnalele corpului. Ai nevoie sa inveti sa te relaxezi, sa practici un sport care ti se potriveste si sa te apreciezi mai mult.
Situatiile si emotiile care ne trimit la frigider
Cand esti suparata, mancarea te ajuta sa te simti mai bine. Deseori, hrana biologica ii tine locul celei sufletesti. Te hranesti peste masura pentru a compensa o lipsa afectiva si iti este greu sa exprimi ce simti.
Chiar daca esti o persoana expansiva si expresiva, putini sunt cei care te cunosc cu adevarat, pe care tu ii lasi sa te cunoasca asa cum esti. O imbratisare calda face cat zece cutii de ciocolata.
Ti se intampla sa te simti vinovata dupa ce mananci mai mult decat ai avea nevoie. Esti constienta cand exagerezi cu mancarea si ti-ar placea sa te opresti la timp.
Deseori te invinovatesti, te critici si te intrebi de ce nu ai putut rezista sau ce era atat de special incat trebuia sa gusti.
Nu uita ca noi mancam si pentru a le face pe plac celor care gatesc pentru noi, pentru ca ei, in felul acesta, isi exprima dragostea si grija.
Parintii si bunicii sunt cei care fac asta des, iar daca ai fost obisnuita sa mananci tot, pentru ca altfel „se supara mama“, iti va fi foarte greu sa separi situatia trecuta de cea prezenta, si vei manca in continuare, ca sa nu o superi pe mama…
Factori de risc care ne predispun la mancatul emotional
Felul in care ne hranim, arata cat de mult ne pre tuim. Pot aparea anumite tulburari ale apetitului si hranirii care au legatura, intai de toate, cu imaginea de sine, respectiv cu o stima de sine scazuta. De asemenea, se asociaza cu depresia, anxietatea, dar si cu sentimente de vinovatie si rusine.
Numarul persoanelor afectate este din ce in ce mai mare, deoarece exista si presiunea sociala fata de anumite standarde legate de felul in care ar trebui sa aratam, care sunt greu de atins de majoritatea persoanelor.
Astfel, semnalele de alarma care se manifesta in stilul alimentar pot lua forme variate ca amploare si specific: anorexia nervoasa, bulimia, obezitatea, nevroza gastrica, nevroza esofagiana, varsaturile de natura nervoasa, cardiospasmul.
Comportamente inrudite cu mancatul emotional
Tendinta de a oscila intre extreme, nevoia de a cheltui. In momentele in care esti melancolica, ai tendinta sa mergi prin magazine si sa cheltuiesti multi bani, pe diverse obiecte ce trebuie sa devina ale tale, avand astfel impresia ca, achizitionand ceva nou, poti diminua sentimentul ca esti incompleta.
Astfel de momente alterneaza cu perioade in care faci economie, netinand cont de nevoile tale. Te poti simti atrasa de situatii/sporturi extreme pentru ca nevoia de a te pune in pericol creste senzatia de risc ce te face sa simti ca traiesti cu adevarat, ca faci ceva deosebit .
Ai tendinta de a fi foarte darnica cu cei ce te apreciaza, pentru ca, in acest fel, le esti recunoscatoare ca iti confirma valoarea. Iti este dificil sa iti oferi ceva tie, intrucat ai nevoie de confirmarea celorlalti pentru a sti ca meriti.
Astfel, atunci cand ei te apreciaza, te apreciezi si tu, cand partenerul te iubeste, te poti iubi si tu. Consideri ca este de datoria celorlalti sa iti ofere, la randul lor, tot ce e mai bun, insa aceasta este, de fapt, o dorinta ascunsa de apreciere.
Ai nevoie sa fii ingrijita si ocrotita incontinuu pentru ca esti o fire dependenta si uneori ai senzatia ca totul ti se cuvine.
Aceasta nevoie de afectiune vine sa compenseze lipsa de ingrijire pe care ai simtit-o in primul an de viata. In cazul in care partenerul nu iti suplineste aceste nevoi, te simti abandonata, singura, intrucat tu iti iei energia din relationari.
Ai predispozitie spre gelozie pregnanta, insa ea vine din faptul ca te simti nesigura pe tine si pe ce poti tu oferi intr-o relatie.
Daca increderea in tine scade asta se rasfrange si asupra cuplului, pentru ca ai nevoie continua de confirmari. Iesirea dintr-o relatie te poate coplesi si esti inclinata sa te refugiezi in mancare.
Despartirile sunt pentru tine dificil de administrat, din cauza firii tale fuzionale. Preferi sa fii intr-o relatie chiar daca nu-ti indeplineste asteptarile si iei foarte greu decizia sa te desparti.
Intrucat echilibrul tau psihic depinde de relatia cu partenerul, te refaci greu dupa o relatie sau dupa pierderea cuiva drag si e bine sa ai grija, pentru ca, in astfel de momente, poti fi predispusa la dezechilibre alimentare, la consum de alcool, fluctuatii emotionale mari, independenta excesiva si la refuzul socializarii cu ceilalti.
Cand devine dependenta
S-a transformat in dependenta in momentul in care totul se invarteste in jurul mancarii. Abia astepti orele de masa, visezi la mancare, si masa iti ocupa o parte considerabila din timp.
Cand nu te mai poti abtine si mancarea te completeaza. „Imi place sa mananc si nu ma pot abtine “, povestea o clienta intr-o sedinta.
„Cred ca, pentru mine, mancarea este ca drogul pentru cei dependenti de narcotice. Sunt o gurmanda de cand ma stiu si nu ma pot abtine.
Cum se gandesc barbatii la sex tot timpul, asa ma gandesc eu la mancare: ce as manca, cu ce s-ar potrivi si ce gust ar avea. Este la fel de erotic acest demers ca si sexul pentru altii.“
Era pur si simplu fericita si multumita ori de cate ori avea ocazia sa vorbeasca despre pasiunea ei de a manca. Acum, clienta are un blog culinar de care este foarte mandra.
Cum deosebim foamea reala de cea emotionala
Dupa ce mananci, apare senzatia de satietate, insa cand predomina foamea emotionala, nu ne putem opri, deoarece avem un gol afectiv de umplut.
Sa ne imaginam o floare pe care o udam, insa vasul in care sta floarea este spart, floarea va avea nevoie de apa constant, ca sa ii fie bine.
Asa este si in aceste cazuri: in spate este o carenta de dragoste, iar daca aceasta nevoie nu este umpluta, va fi compensata cu mancare sau cu un alt substitut care ofera confort si linistire. Ce trebuie sa facem pentru a stopa mancatul emotional
Sa ne urmarim obiceiurile alimentare. Solutia vine in forma ei cea mai simpla, toti avem tipare comportamentale legate de felul de a manca, satisfactia simtita si nevoia de a manca.
Primul pas in acest demers este sa fii atenta la cum reactionezi cand se apropie ora mesei si sa identifici starile cu care te confrunti. Devii agitata, poti astepta ore fara sa mananci? Iti place? Sau ti-e indiferent? Cum faci asta?
Te comporti ca si cum te-ai privi din afara si incerci sa fii cat de obiectiva poti. Dupa ce ti-ai identificat tiparul, este necesar sa-ti analizezi starea emotionala legata de acest comportament.
Cum sa ne ajutam pe noi sau pe cineva drag
Esti genul de persoana careia ii place sa manance si, mai ales, sa rontaie tot timpul ceva, indiferent de activitatea pe care o desfasoara? Este important sa stii ca rontaitul te ajuta sa te mentii intr-un anume fel de echilibru.
Te pasioneaza arta culinara si iti face o deosebita placere sa gusti, sa testezi mancaruri noi sau bauturi fine?
Te-ai gandit vreodata sa imbini utilul cu placutul si sa alegi o cariera in acest domeniu? Sau iti place sa aduni diverse obiecte care au valoare sentimentala pentru tine si la care tii foarte mult?
Aceste obiecte au efect de reincarcare si de revitalizare asupra ta. Inclinatia pentru colectionare poate veni dintr-un gol intern pe care il simti uneori si pe care incerci inconstient sa il umpli. Un anticariat poate fi o idee buna pentru o afacere.
In concluzie: pastreaza placerea de a manca, canalizeza-ti energia pozitiva spre un hobby sau o afacere si fii creativa – s-ar putea sa ramai surprinsa de rezultat.