Now Reading
Metode eficiente prin care poți diminua stresul de zi cu zi

Metode eficiente prin care poți diminua stresul de zi cu zi

Revista Psychologies
metode-eficiente-prin-care-poti-diminua-stresul-de-zi-cu-zi

Când copilul tău este capricios sau întârzii la serviciu, când raportul la care ai lucrat toată ziua dispare brusc din computer, sau ești blocat în trafic, devii stresat şi asta e firesc. Stresul este o parte normală a vieții și o parte a modului în care corpul nostru ne ajută să răspundem la diferite situații. Cu toate acestea, atunci când te confrunţi cu stres extrem sau cronic, aceleași mecanisme de răspuns pot afecta întregul organism și pot provoca o serie de probleme emoționale și fiziologice.

Din punct de vedere fizic, o persoană care suferă de stres cronic poate prezenta simptome precum dureri de cap și dureri musculare, insomnie sau tensiune arterială crescută. Stresul cronic poate contribui, de asemenea, la apariţia şi evoluţia unor boli de inimă. Alte posibile complicații includ depresia și anxietatea. Incapacitatea a te concentra, iritabilitatea și oboseala permanente sunt, de asemenea, cauzate de stresul cronic. Din păcate, nu putem elimina întotdeauna sursa stresului nostru. Cu toate acestea, există anumite strategii pe care le putem folosi pentru a ne ajuta să reducem efectele stresului.

Protejează-ţi financiar viitorul

Una dintre cele mai frecvente surse de stres ţine de felul în care ne gestionăm finanţele şi capacitatea de a face faţă din punct de vedere economic unor situaţii neprevăzute. O modalitate de a limita acest tip de stres constă în adoptarea unor strategii care să te protejeze financiar, cum ar fi economisirea sau asigurarea de viață. Un fond de urgenţe sau un cont de economii te vor face să te simţi mai puţin stresat în eventualitatea în care, de exemplu, îţi pierzi locul de muncă, iar cu o asigurare de viaţă vei fi mai pregătit pentru situaţiile de criză pe care nu le poţi controla. În plus, aceasta reprezintă o bună formă de protecţie financiară pentru tine şi cei dragi atât pentru prezent, cât și pentru viitor. 

Petrece timp de calitate împreună cu cei dragi sau doar cu tine însăți

Indiferent de cât de grea a fost ziua de lucru, găseşte-ţi mereu puţin timp să petreci momente plăcute alături de familie, prieteni sau chiar alături de animalul de companie. Este suficient doar să staţi de vorbă în timp ce vă împărţiţi treburile casnice sau să ieși cu prietenii la un ceai și să conversați despre voi și ce vă preocupă. În plus, activităţi de rutină, cum ar fi să le citești copiilor o poveste înainte de culcare sau să te uiţi la un film în braţele partenerului de viaţă, sunt cu adevărat regenerative.

Nu uita nici de timpul dedicat ție. Este esențial să îți acorzi câteva minute pe zi doar ție, în care să te bucuri de o cafea aromată, de o baie fierbinte sau chiar de o plimbare lejeră în jurul casei. Mai mult, pasiunile și hobby-urile tale te vor ajuta să ții în frâu stresul, așa că nu uita de lucrurile mici care îți aduc bucurii precum gătitul sau un sport pe care îl practici cu prietenii sau prietenele. 

Investește continuu în educație și pregătire profesională

O altă sursă de stres şi anxietate pentru foarte multe persoane o reprezintă instabilitatea de pe piaţa muncii. Multe persoane trăiesc cu teama de a nu-şi pierde locul de muncă sau de a se afla în ipostaza de a nu găsi un alt job. Acest tip de atitudine nu face altceva decât să intensifice stresul profesional şi să te ducă la o stare de anxietate. Pentru a diminua stresul legat de o eventuală pierdere a locului de muncă, alege să investeşti în tine şi în pregătirea ta profesională. Un curs care îţi îmbunătățește abilităţile de comunicare sau o formare specială care te învaţă aspecte noi ale profesiei tale sunt binevenite. Mai mult decât atât, atunci când te simţi bine pregătit din punct de vedere profesional, eşti mai conştient de valoarea ta în câmpul muncii şi pregătit să îţi cauţi un job mai bun.

Chiar dacă stresul a devenit o parte a vieţii noastre contemporane, stresul cronic poate fi evitat sau, cel puţin, ţinut sub control. Ţine seamă de sfaturile de mai sus pentru a-ţi redobândi echilibrul, dar dacă încă resimţi efectele stresului cronic, nu ezita să apelezi la un specialist.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top