Micile bucurii ale zilei, marile victorii ale vieții
Un somn odihnitor după o zi obositoare. Cafeaua de dimineață și o carte bună. Atunci când găsești în buzunarul gecii de toamnă o bancnotă uitată. Sunetul valurilor. Melodia preferată. Tortul din copilărie. Când răsfoiești un album vechi de fotografii. Mirosul de lavandă, trandafiri ori scorțișoară. Un buchet de flori primit pe neașteptate.
Gesturi mici, dar cu efect atât de mare asupra sănătății noastre. Fizice și mentale. Iar în ultimii doi ani, parcă mai mult decât oricând, am realizat ce putere uimitoare au aceste mici bucurii asupra echilibrului nostru emoțional.
Cât de importantă este starea de liniște, mulțumire și bucurie. Câtă nevoie avem să reducem nivelul de stres, să ne relaxăm, să dormim bine, să reușim să ne concentrăm asupra sarcinilor din timpul zilei.
Avem nevoie permanent să ne echilibrăm emoțional, să ne luăm energia și starea de bine din lucruri care ne încarcă pozitiv, ne fac să zâmbim, să dormim mai bine, să muncim mai productiv, să ne bucurăm mai mult. O vază cu flori colorate și parfumate în camera în care lucrăm ne ajută să fim mai productivi și mai relaxați. Iar o vază cu lavandă în dormitor ne aduce un somn mai odihnitor.
Un studiu realizat de specialiști în psihologie de la Universitatea de Stat din New Jersey a demonstrat că florile ne îmbunătățesc sănătatea emoțională. Stresul, agitația, anxietatea și grijile sunt mult diminuate în prezența florilor. Coordonatorul studiului a explicat că analiza pe care au făcut-o arată că oamenii își pot controla dispoziția zilnică și sănătatea mentală într-un mod natural.
Deci, în prezența florilor devenim mai buni, mai veseli, mai relaxati, mai optimiști. Iar pe lângă aspectul vizual plăcut, florile au și rol terapeutic și de recreere, îngrijirea plantelor prevenind apariția anxietății și a depresiei.
Așadar, un colț verde acasă este, fără îndoială, o sursă de bucurie, bine, liniște și calm. Dar beneficiile florilor nu se opresc aici. Floria.ro, cea mai mare florărie online din România, a elaborat o listă cu principalele avantaje pe care ți se oferă un astfel de colț verde*.
Combat apariția alergiilor
Cercetătorii au aflat că încăperile cu plante au mai puține particule de praf și mucegai în aer. Asta pentru că frunzele și tulpinele plantelor acționează ca filtre naturale pentru alergeni. O alegere bună în acest sens este spatiphyllum. Desigur, sunt de evitat plantele cu flori bogate in polen.
Reglează nivelul umidității
Sistemele de încălzire și aer condiționat pot afecta nivelul umidității din încăperi, mai ales în timpul iernii. Plantele ajustează în mod natural acest dezechilibru.
Purifică aerul
Covoarele, perdelele și draperiile sunt adevărate surse de praf și toxine. La fel și vopselurile sau soluțiile de curățenie. Aceste particule ajung în aerul pe care îl respirăm, fiind toxice, îngreunând respirația, mai ales în cazul astmaticilor. Plantele însă neutralizează aceste substanțe din aer și îl purifică. Printre cele mai recomandate sunt ferica, iedera sau dracaena.
Relaxează
Plantele aromatice, precum lavanda, sunt adevărate ajutoare în caz de stres sau anxietate.
Somn mai profund
În mod normal, plantele eliberează oxigen prin procesul de fotosinteză. Însă, acesta se încheie odată cu lăsarea nopții. Există însă plante care eliberează oxigen chiar și în timpul nopții. Un exemplu în acest sens este gerbera, pe care o poți ține în dormitor pentru un somn mai profund și mai odihnitor.
Sănătate mentală și emoțională
Mai mulți terapeuți și medici psihiatri folosesc terapia cu plante în cazul bolnavilor. Aceasta este folosită atât în cazul celor care suferă de tulburări psihice, cât și ca tehnică de a îmbunătăți atenția, semnele depresiei ori pentru recuperarea după episoade traumatice.
*Sursa: https://blog.floria.ro/rolul-terapeutic-al-plantelor/
Iar noi mai adăugăm că parfumurile florilor sunt un alt mod prin care acestea ne pot influența echilibrul emoțional și, prin urmare, starea de spirit.
Și asta e ceva ce am experimentat cu toții, cel puțin o dată. Mirosul este cea mai puternică ancoră, cel mai dezvoltat simț când vine vorba de a asocia momente din trecut cu emoții și trăiri.
Mirosul de tei de la început de vară. Parfumul doamnei învățătoare. Crema de mâini a bunicii. Aroma trandafirilor din buchetul de mireasă. Mirosul cafelei din zori.
Micile bucurii ale vieții. Îngrijirea plantelor. O limonadă rece într-o vară toridă. O înghețată cu lavandă. Flori proaspete într-o vază vintage. Aranjamentele florale sunt, poate, cel mai la îndemână mod de a aduce un strop de culoare, parfum și bine în viața noastră.
Micile gesturi de zi cu zi, marile victorii ale vieții.