Mindfulness financiar: cum să-ţi gestionezi banii conștient și responsabil
Știai că mindfulness-ul poate fi aplicat și în modul în care ne gestionăm banii?
Exact! Mindfulness-ul financiar este o abordare valoroasă și tot mai necesară care ne ajută să ne raportăm la bani mai echilibrat și conștient.
Prin mindfulness financiar ne putem elibera de deciziile impulsive, putem să ne reducem stresul legat de bani, să ne setăm obiective financiare clare și să ne bucurăm mai mult de resursele noastre, indiferent de cât de mari sau mici sunt.
Ce este mindfulness-ul financiar?
Mindfulness-ul financiar înseamnă să fii prezent și conștient de gândurile, deciziile și acţiunile tale financiare, fără să lași emoţiile sau impulsurile să te conducă. E ca și cum ai face un pas în spate și ai privi cu mai mult calm situaţia ta financiară, fără să te panichezi pentru deciziile din viitor sau să te judeci pentru greșelile din trecut. În loc să acţionezi impulsiv, pe moment, iei decizii cu claritate și control, dezvoltând o relaţie sănătoasă cu banii. Este despre a trăi conștient cu fiecare decizie financiară pe care o iei.
De ce avem nevoie de mindfulness financiar?
Oriunde te uiţi, e o reclamă care îţi spune „Cumpără acum!”. Suntem încurajaţi să cheltuim rapid, fie că avem sau nu nevoie de lucrurile pe care le cumpărăm. Privind în trecut, în România, am trecut de la perioade de restricţie, unde nu găseam multe produse, la o abundenţă copleșitoare de opţiuni. Această schimbare ne poate face să cheltuim fără să ne gândim la impactul pe termen lung asupra sănătăţii noastre financiare. Prin mindfulness financiar ne putem elibera de deciziile impulsive, putem să ne reducem stresul legat de bani, să ne setăm obiective financiare clare și să ne bucurăm mai mult de resursele noastre, indiferent de cât de mari sau mici sunt.
Care sunt beneficiile mindfulness-ului financiar?
În primul rând, îţi oferă claritate. Când ești prezent în de ciziile tale financiare, începi să-ţi dai seama ce îţi aduce cu adevărat bucurie și să eviţi cheltuielile pe care le faci doar din impuls. Gândește-te la ultima dată când ai cumpărat ceva pe moment și apoi te-ai întrebat „Chiar aveam nevoie de acest lucru?”. Prin mindfulness, poţi să te oprești și să te întrebi „ Îmi trebuie cu adevărat?”.
Apoi, te ajută să economisești. Când devii mai atent(ă) la ce contează cu adevărat pentru tine, vei observa că nu mai simţi nevoia să cheltuiești la fel de mult. În plus, începi să vezi economiile ca pe un pas important spre obiectivele tale, nu ca pe o restricţie.
Mindfulness-ul financiar îţi poate da și un sentiment mai mare de control asupra datoriilor. În loc să te simţi copleșit(ă), începi să înţelegi de ce ai ajuns să cheltuiești mai mult decât era necesar și să găsești soluţii mai clare și eficiente pentru a scăpa de datorii.
Nu în ultimul rând, mindfulness-ul încurajează trăirea în prezent, ceea ce ajută, în mod paradoxal, la planificarea viitorului. Când ești conștient(ă) de modul în care decizi ile tale de azi îţi afectează viitorul, devine mai ușor să-ţi prioritizezi nevoile și să îţi aliniezi cheltuielile cu obiectivele mari din viaţa ta.
Cum aplicăm mindfulness-ul financiar în viaţa de zi cu zi?
1 Observă-ţi obiceiurile și emoţiile financiare fără să te judeci.
De fiecare dată când cheltuiești bani, oprește-te un moment și întreabă-te: „Am cu adevărat nevoie de acest lucru?”, “Este într-adevăr o necesitate sauo simplă dorinţă?”, „Această cheltuială mă ajută să mă apropii de obiectivele mele?”. Fă-ţi un obicei din a reflecta asupra modului în care îţi folosești banii și observă cum te simţi când faci o achiziţie. Acest mic exerciţiu te poate ajuta să eviţi cheltuielile impulsive care nu îţi aduc bucurie.
2 Setează-ţi viziunea financiară, intenţiile și obiectivele financiare, vezi ce vrei cu adevărat.
Scrie, da, da, scrie cum vrei să arate viitorul tău financiar și cum vrei să te simţi când vei atinge aceste obiective. Visezi la o vacanţă exotică sau poate vrei să economisești pentru un avans la o casă? Când știi ce îţi dorești, îţi va fi mai ușor să prioritizezi cheltuielile și să spui „nu” lucrurilor care nu te duc mai aproape de ceea ce îţi dorești. Mindfulness-ul financiar înseamnă să ai un scop clar cu banii tăi, să le dai direcţii clare, nu doar să cheltuiești la întâmplare.
3 Monitorizează-ţi veniturile și cheltuielile
Monitorizează-ţi veniturile și cheltuielile alocându-ţi câteva minute pe zi sau săptămânal ca să verifici pe ce se duc banii tăi. E un mod simplu de a vedea dacă cheltuielile tale sunt în acord cu priorităţile și de a descoperi obiceiuri pe care ai putea să le îmbunătăţești.
Lunar sau o dată la două luni analizează-ţi progresul și ajustează planul acolo unde e nevoie.
4 Planifică-ţi banii conștient pornind de la cheltuielile actuale și obiectivele tale financiare ca ghid.
Alocă fonduri pentru categorii esenţiale precum locuinţă, mâncare, transport și timp liber. Încearcă să respecţi acest plan cât mai mult, ajustându-l doar atunci când este necesar. Ca punct de plecare, poţi folosi metoda 50/30/20: 50% pentru cheltuieli de bază, 30% pentru dorinţe și 20% pentru economii și investiţii. Procentele nu sunt bătute în cuie, le poţi personaliza în funcţie de cheltuielile și obiectivele tale, dar e un ghid util pentru început.
5 Folosește mici trucuri pentru a-ţi ușura viaţa financiară
Folosește mici trucuri pentru a-ţi ușura viaţa financiară precum journaling-ul sau respiraţia profundă care pot ajuta la gestionarea stresului financiar. Chiar și câteva minute de reflecţie sau relaxare pot face o mare diferenţă, ajutându-te să iei decizii mai clare și mai bine gândite când vine vorba de bani.
6 Continuă să înveţi
Continuă să înveţi, citește cărţi de educaţie financiară, urmărește bloguri și podcasturi cu reputaţie sau urmează cursuri de finanţe personale. Cu cât ești mai bine informat(ă), cu atât vei putea să iei decizii mai bune și mai conștiente, mai lipsite de presiune și stres.
Financial well-being coach