Uleiul de susan te protejează de boli de inimă și depresie
Uleiul de susan este foarte popular în bucătăria asiatică, fiind folosit ca aliment-medicament, dar și condiment. Beneficiile pentru organism sunt multiple, iar preparatele mai delicioase.
Bogat în aminoacizi, baza pentru formarea proteinelor, vitamine și minerale (vitamina E, complex de vitamina B, fier, acid folic, calciu, magneziu, seleniu, zinc), antioxidanți, uleiul de susan presat la rece este un bun antiinflamator și susținător al sistemului cardiovascular.
Citește și:
Mâncarea și sexul, plăceri (ne)vinovate
5 alimente care stimulează inteligența
În cadrul unui stil de viață sănătos, consumul de ulei de susan ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită proprietății sale de reducere a nivelului de sodiu din organism.
Prin conținutul de zinc, folosit de organism pentru producerea de colagen, acest ulei ajută la recăpătarea elasticității pielii și la păstrarea densității osoase.
Consumul echilibrat de ulei de susan previne și apariția depresiei! Sesamolul, o componentă a acestui ulei, inhibă producția unei substanțe generatoare de depresie, secretate de sistemul imunitar, atunci când organismul este supus stresului.
Uleiul de susan presat la rece este extrem de versatil, poate fi adăugat salatelor sau preparatelor reci, ca un condiment, datorită gustului său foarte plăcut, de nucă.
Dar poate fi folosit și la gătit, având pragul de ardere foarte înalt. Se păstrează în recipiente de sticlă închise la culoare, în spații răcoroasei sau în frigider, pentru a preveni oxidarea.
De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, [email protected], www.ihealth.com.ro
Foto: Shutterstock