Now Reading
13 reguli pentru alimentatia sanatoasa si un trai sanatos

13 reguli pentru alimentatia sanatoasa si un trai sanatos

Revista Psychologies

Alimentatia sanatoasa te preocupa? Iata un mic ghid pe care ar fi bine sa il integrezi stilului tau de viata.

 

1. Sa gatim mai retro

Sa optam cat se poate de des pentru un fel principal ca cele din anii ’50: 80% legume si leguminoase, cel mult 20% proteine animale.

Exact opusul fripturii noastre de azi, cu frunza de salata care face figuratie si felia de rosie anemica ce insoteste zilele bune.

Carnea trebuie sa devina un accesoriu, pentru a adauga gust, mai degraba decat element principal in farfurie.

2. Sa amestecam legumele

Broccoli este o leguma cu proprietati anticancer, ea contribuie la detoxifierea organismului, dar efectul sau este mai puternic daca este combinata cu ceapa sau usturoi, sau chiar cu sos de rosii.

Un obicei de adoptat: puneti ceapa, usturoi sau praz in mai toate mancarurile.

3. Bio

E mai bine sa mancam broccoli cu cateva reziduuri de pesticide decat sa nu mancam deloc broccoli ori alte legume.

 

4. Condimenteaza mancarea

Curcuma este un antiinflamator puternic. Putem sa adaugam cate putin (cu piper negru) in orice salata.

 

5. Uita de cartofi

Amidonul lor face sa creasca zaharul din sange. Consuma-l cat mai rar si in cantitati mici.

 

6. Cat mai mult peste

Cel mai bun ritm – de trei ori pe saptamana: sardine, macrou, ansoa, care contin ceva mai putin mercur sau policlorobifeni (PCB) decat pestele gras, precum tonul.

 

7. Oua de calitate

Alegeti oua de la gaini crescute la tara si care contin Omega 3.

De cand gainile consuma mai ales soia si porumb, ouale lor contin de 20 de ori mai mult Omega 6, pro-inflamator, decat Omega 3, bun pentru sanatate.

 

8. Uleiul potrivit

Uleiul de masline este excelent pentru salate sau gatit. Uleiurile de floarea soarelui, de soia sau de porumb trebuie consumate mai rar, pentru ca sunt prea bogate in Omega 6. Un dezechilibru intre Omega 3 si Omega 6 in organism poate avea efecte proinflamatorii.

 

9. Ierburi miraculoase

Oregano, rozmarin, menta… ierburile mediteraneene sunt minunate pentru sanatate.

Dincolo de gustul foarte bun, ele aduc antioxidanti si agenti anticancerigeni. Sunt de adaugat periodic in retetele noastre de gatit.

10. Traieste „integral”

Alegeti mai degraba fainuri integrale si amestecati-le. E bine ca pastele sa fie bio, pentru ca pesticidele se aduna in bobul de grau.

Uitati de fainurile albe si gatiti pastele al dente, cum o fac italienii, pentru a evita cresterea zaharului in sange.

11. Cat mai putin zahar

Nu mancati zi de zi desert, nici sucuri de fructe si nici bomboane…

Fructe cat mai des, mai ales rosii, prune si afine. Iar pentru a savura realmente desertul, mai bine ciocolata neagra si amaruie.

 

12. 3 cesti de ceai verde pe zi sau 2-3 cani de cafea neagra pe zi

Cel mai bine, intre mese.

 

13. Ai voie sa si gresesti

Ceea ce este mai important, sunt obiceiurile de baza, nu micile abateri ocazionale.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top