10 lucruri mai puțin știute despre stres
Denumit boala secolului, stresul afectează, potrivit unei statistici din 2017, unul din doi români. Fie că vorbim despre oameni cu venituri peste medie, sub medie, activi pe piața muncii sau dedicați familiei, stresul invadează viețile private ale oamenilor din toate domeniile de activitate și păturile sociale. Deși majoritatea vorbesc despre stres, puțini știu lucruri concrete despre modul în care se manifestă, despre cum apare și care ar fi soluții eficiente pentru a reduce această problemă.
10 lucruri mai puțin știute despre stres:
- Principalele 5 lucruri care provoacă stresul
Care sunt cele mai importante lucruri în viață pentru majoritatea persoanelor? Venitul lunar, locul de muncă, relațiile, familia și situația financiară generală. Potrivit unui studiu realizat în 2010 de către American Psychological Association, tocmai aceste lucruri reprezintă și principalele 5 motive de stres printre americani.
- Stresul și vinul roșu
O atentă selecție de vinuri ar putea fi de mare ajutor în lupta cu stresul. Iar acest lucru este arătat într-un studiu publicat în revista Nature și realizat de Mathew Sajish. Acest studiu susține că un simplu pahar de vin roșu poate fi extrem de eficient împotriva stresului, datorită compușilor acestuia. Iar cuvântul cheie în această privință este resveratrol, un antioxidant puternic, care reușește să reducă nivelul de stres din organism.
- Stresul și problemele inimii
Aici nu vorbim despre problemele medicale ale inimii, ci despre cele emoționale. Sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia se produce atunci când partea inferioară a inimii crește într-o formă de mic balon, din cauza unei suferințe mari sau a unui nivel extrem de mare de stres.
- Pune în pericol sistemul imunitar
Stresul poate avea efecte grave asupra organismului pe termen lung. Poate cauza hipertensiune, poate compromite sistemul imunitar și sta la baza problemelor cardiace.
- Sunt mai multe forme de stres
Potrivit unor studii, într-un interval de două săptămâni, 75 de procente din populația globului trece prin mai multe forme de stres, mental, fizic și emoțional. Așadar, data viitoare când vei crede că ești singura persoană stresată din încăpere, gândește-te mai bine.
- Provoacă insomnii
O altă problemă care apare în urma stresului este cea a nopților nedormite. Stresul este recunoscut ca un factor declanșator al insomniilor, acestea reprezentând un mecanism de răspuns al organismului în fața stimulilor care cauzează stresul.
- Râsul poate fi un tratament
Datorită eliberării de dopamină în organism, râsul poate fi un bun medicament în fața stresului, reducând nivelul de cortizol.
- Soluția grecilor antici
Guma de mestecat poate ajuta la reducerea stresului. Cel puțin asta era metoda aleasă de grecii antici, care foloseau gumă de rășină.
- Stresul și problemele cu părul
Mai în glumă, mai în serios, mulți asociază albirea părului cu stresul, însă acesta nu este unul dintre efecte. În realitate, stresul stă la baza căderii mai agresive a părului.
- Stresul și durerile
Unele dureri de spate sunt cauzate tocmai de stres, motiv pentru care nu medicația este soluția, ci relaxarea. Stresul este foarte periculos în raport cu creșterea nivelului de colesterol, a durerilor în piept, a depresiei și a problemelor cardiace.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Marcos Mesa Sam Wordley