2 sportivi nevăzători pleacă să cucerească Vârful Elbrus
Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing care văd împreună 1% pleacă într-o nouă expediție pentru România.
Au urcat deja pe Kilimanjaro și pe Mont Blanc, iar în aceste zile pleacă spre vârful Elbrus. Iar acolo, vor avea cu ei steagul României, în cel mai înalt punct din Rusia și Europa. Expediția va avea loc în perioada 2-12 august. Mai întâi ei vor urca la 3.100 metri, la Terskol, apoi la 4.100 metri, la Priut, până ajung la 5.642 metri, pe vârf, pe data de 8 august 2021.
Răzvan și Alex sunt însoțiți de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia și de fotograful Cătălin Grigoriu.
Răzvan Nedu are 24 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Climb Again. Își petrece 10 ore pe zi la sala de escaladă unde antrenează copii și tineri, atât tipici cât și cu dizabilități. Practică escalada de aproape 5 ani.
„Mă antrenez de 5 ori pe săptămână câte trei ore. Este o parte foarte importantă a vieții mele. Antrenamentul este dificil deoarece obiectivul său este să mă ajute să evoluez, iar pentru a se întâmpla asta sunt nevoit să ies din zona mea de confort. Este normal să îmi fie greu, dar mie chiar îmi place pentru că mă provoacă constant să evoluez. Escalada a devenit pentru mine un mod de viață. Îmi oferă posibilitatea de a cunoaște mulți oameni și de a face schimb de experiențe. Nu îmi pot imagina viața fără cățărat.”, spune Răzvan Nedu. În ultimele 2 luni a adus României două medalii de argint de la cele două cupe mondiale de paraclimbing la care a participat.
Alexandru Benchea are 22 ani și spune despre el că este un tânăr optimist, ambițios și hotărât. Este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere și i se spune „băiatul cu ochii albi”.
„Prima dată când m-am cățărat a fost în liceu, însă doar de doi ani practic acest sport în mod regulat. Fiind o fire optimistă mereu am privit așa-zisele dificultăți drept provocări, căci așa am simțit că o să reușesc să cresc. Un lucru care mă motivează tare mult este faptul că am alături o echipă extraordinară, care mă impulsionează să îmi depășesc limitele. Abia aștept să ajung și pe Elbrus, pentru că la bază, mă consider un explorator și un mare iubitor al muntelui.”
Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again: „Pentru Alex Benchea și Răzvan Nedu, care văd împreună doar 1%, imposibilul devine zilnic posibil. Faptul că sunt nevăzători, nu îi oprește. Antrenamente, dureri, reușite și eșecuri, victorii și momente de neputință. Dar, mai presus de toate, voință. Așa sunt ei și așa sunt toți sportivii antrenați și crescuți la Climb Again în ultimii ani. Ne așteaptă multe provocări și sperăm să vă trimitem peste câteva zile imagini cu steagul României pe Elbrus”.
Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București, în urmă cu 3 ani și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României. Anul acesta rezultatele extraordinare de la Cupele Mondiale de Paraclimbing au confirmat valoarea și ascensiunea acestui sport în România.
Elbrus este cel mai înalt și mai proeminent vârf din Rusia și Europa. Este situat în partea de vest a Caucazului și este cel mai înalt vârf din Munții Caucazului. Vulcanul adormit se ridică la 5.642 m deasupra nivelului mării și este cel mai înalt stratovulcan din Eurasia, precum și cel de-al zecelea cel mai proeminent vârf din lume.
Partenerii care susțin această expediție sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama, Kaufland România, R Systems, Forever, Comitetul Național Paralimpic, FRAE.
Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.