220,000 de români au beneficiat de sprijin din partea Crucii Roșii Române în lupta cu Covid-19
- 220,000 de persoane din 780 de localități izolate au fost vizitate de voluntarii Crucii Roșii Române
- Dintre ele, 43,000 au fost elevi care au participat la sesiuni de educație pentru sănătate și sprijin emoțional
- Au fost distribuite persoanelor vulnerabile 10,000 de pachete cu produse de igienă
- Au fost diseminate 330,000 de materiale informative tipărite
București, 31 martie 2021: În timp ce lupta cu răspândirea virusului SARS-CoV-2 este încă la ordinea zilei, la mai bine de un an de la începerea pandemiei, Crucea Roșie Română continuă să rămână în prima linie a intervenției umanitare. După un efort intens și complex în primul val al pandemiei, când organizația a sprijinit la nivel național unitățile medicale și instituțiile implicate în intervenție cu echipamente medicale și materiale de protecție în valoare de peste nouă milioane de euro, în valul al doilea al pandemiei, Crucea Roșie Română a lansat o campanie pentru a se adresa celor mai vulnerabili în contextul actual, persoanelor fără venituri, fără educație, fără sprijin.
Astfel, 470 voluntari de Cruce Roșie, instruiți prin sesiuni speciale de informare, au străbătut toate județele țării și au vorbit față în față cu oameni din 780 de localități, în total aproape 220,000 de persoane – 177,000 de adulți și 43,000 de elevi. În plus, voluntarii au distribuit în luna martie 10,000 de pachete cu produse de igienă esențiale în acest context: detergent, săpun, hârtie igienică, aparate de ras, pastă și periuță de dinți, detergent vase, dezinfectant universal, produse pentru igiena personală.
Acțiunea a făcut parte din campania națională de informare și de conștientizare a populației, în vederea limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2 implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
35% dintre persoanele cu care voluntarii Crucii Roșii au discutat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2
Deplasarea efectivă în comunitate, din poartă în poartă, a arătat că există în continuare oameni care nu au acces la surse corecte de informare, nu știu prea multe despre virusul SARS-CoV-2 și nici cum să se protejeze corect de el. În zonele greu accesibile sunt oameni puternic influențați de zvonuri. 35% din populația celor 780 de localități unde voluntarii s-au deplasat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2, în timp ce alți 35% consideră că virusul nu este periculos și se comportă ca o gripă pe care o poți trata la domiciliu. În plus, acești oameni nu își permit aplicarea măsurilor de protecție, neavând posibilitatea financiară de a-și procura măști, produse de igienă și de dezinfectare.
Voluntarii Crucii Roșii Române prezenți pe teren au discutat cu fiecare persoană în parte despre măsurile de protecție, dar și despre efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizării asociate cu boala COVID-19 și despre modalitățile de reducere a stresului.
„Cu sprijinul voluntarilor noștri am ajuns acolo unde informația corectă nu pătrunde, unde oamenii nu au acces la materiale de informare și de protecție sau unde există un grad înalt de scepticism privind urgența situației în care ne aflăm. Tot cu sprijinul voluntarilor, am adus alinare persoanelor cărora nu le-a mai deschis poarta nimeni de luni de zile. Sunt recunoscător pentru munca lor, pentru timpul oferit și pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților. Crucea Roșie Română rămâne în continuare în prima linie a umanității alături de oameni”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
În cadrul campaniei au fost distribuite 306,000 flyere și 30,450 de afișe cu informații structurate pe categorii de vârstă în unitățile școlare, în sate, cartiere mărginașe, comunități religioase, companii, platforme industriale, unități sanitare – și zone cu risc de infectare – piețe, târguri, gări etc. În mediul online au fost realizate zeci de materiale de informare care au ajuns la publicul larg.
Cu vigilență și creativitate, în siguranță și cu bunătate, Crucea Roșie Română este mereu atentă la cei aflați în nevoie pentru că: Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem cu toții în siguranță!
Despre Crucea Roșie Română:
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, organizația umanitară cu expertiză în prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor și intervenția în situație de dezastre, este în colaborare permanentă cu autoritățile centrale și locale și oferă sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul țării noastre la amenințarea cu noul coronavirus (COVID-19). Mai multe informații despre intervenția Crucii Roșii Române pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei COVID19 găsiți aici: https://covid.crucearosie.ro