3 beneficii neașteptate ale florilor, care te vindecă sufletește și îți redau cheful de viață
Esențele subtile și uleiurile din flori au puterea de a îndepărta emoțiile negative și de a ne ajuta să ne refacem după o experiență neplăcută. Iar acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii ale florilor.
Știm deja că un buchet frumos de flori poate înfrumuseța instantaneu o încăpere și o poate transforma într-un spațiu mai vesel și plin de viață. La fel cum știm și că uleiurile aromatice sunt folosite cu succes în aromoterapie. Un studiu al Universității din New Jersey arată că simpla prezență a florilor este suficientă pentru a ne declanșa niște emoții pozitive, ne face să ne simțim mai mulțumiți cu viața noastră și ne influențează comportamentul social într-un mod pozitiv, mai mult decât se aprecia până acum.
Studiul a analizat care sunt locurile din casă pe care oamenii le decorează cu flori. Aranjamentele florale sunt amplasate, de regulă, în acele încăperi care sunt vizibile oaspeților, precum holul de la intrare sau sufrageria, sugerând că florile sunt un simbol al altruismului. Aranjamentele florale au însă două dezavantaje: în primul rând, nu sunt la fel de rezistente precum florile din ghiveci.
Pe de altă parte, este un fapt dovedit științific că îngrijirea plantelor de apartament ne ajută să ne reglăm nivelul de cortizon din organism. Cortizonul, numit și hormonul stresului, este secretat atunci când suntem puși într-o situație dureroasă, când trebuie să luăm o decizie importantă sau când trecem printr-o perioadă agitată la locul de muncă sau în viața personală. Plantele de apartament nu sunt dificil de îngrijit, mai ales dacă arunci o privire peste aceste sfaturi practice, care îți demonstrează de cât de puțin ai nevoie pentru a găsi fericirea și pacea interioară prin intermediul florilor. Dacă citești despre îngrijirea trandafirilor, vei observa că este mai simplu decât credeai să îți construiești propriul colț de paradis, la tine în sufragerie.
Rolul florilor în vindecarea emoțională
La fel ca picturile, florile ne pot transmite tot felul de emoții, când sunt folosite cu scop decorativ. Combinația de culori și miresme ne stimulează memoria, accelerează secreția de serotonină din organism, hormonul fericirii, și îți încarcă mintea doar cu amintiri plăcute, datorită proprietăților de aromoterapie pe care le au florile. Mirosurile de lavandă și trandafir combat insomnia, anxietatea și depresia, în timp ce mirosurile dulci ne pot face să devenim mai altruiști.
Florile fresh au un efect de vindecare asupra psihicului, în special dacă alegi unele în culori pastelate. De exemplu, margaretele sunt considerate cele mai bune plante pentru a scăpa de atacurile de panică și a te calma atunci când ai emoții puternice. La fel și florile de culoare bleu, care inspiră pace și liniște, în timp ce florile violet vor aduce un aer de relaxare în locuința ta, mai ales dacă le amplasezi în dormitor.
Trei beneficii ale florilor asupra psihicului și a stării de spirit
Grupul de cercetători de la Universitatea din New Jersey a studiat și legătura dintre flori și satisfacția oamenilor în legătură cu viața lor, de-a lungul a 10 luni, timp în care au analizat răspunsurile emoționale și comportamentale ale persoanelor din eșantion. Iată care au fost concluziile cercetării:
1. Florile au un impact imediat asupra stării de fericire. Toți participanții la studiu au exprimat zâmbete sincere sau încântate la primirea unui buchet de flori, reacția a fost universală și valabilă pentru toate grupele de vârstă.
2. Florile au un efect pe termen lung asupra stării de spirit. Participanții la studiu au declarat că se simt mai puțin deprimați, anxioși sau agitați după ce au primit flori.
3. Florile stabilesc conexiuni puternice între oameni și i-au convins pe participanți să interacționeze mai des cu familia și prietenii.
Indiferent că treci printr-o perioadă de cumpănă în viață sau că vrei doar să îți menții buna dispoziție și optimismul, câteva ghivece cu flori în locuința ta vor avea un impact major asupra stării tale de spirit, așa că merită să acorzi mai multă atenție acestui tip de terapie cu ajutorul florilor.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Monkey Business Images