Now Reading
3 factori care influențează comportamentul nostru în legătură cu banii

3 factori care influențează comportamentul nostru în legătură cu banii

Banii fac lumea să se învârtă, așa că este important să știm ce anume ne determină pe unii dintre noi să cheltuim mai mult decât ne permitem și pe alții să strângem la nesfârșit.

 

Chiar dacă nu ne place acest lucru, banii influențează multe aspecte din viața noastră. Cum se face oare că unele persoane rămân mereu fără bani la finalul lunii în ciuda unui venit îndestulător, iar alții reușesc să pună deoparte sume importante chiar și din venituri modeste?

Iată care sunt elementele care influențează comportamentul nostru în legătură cu banii:

 

Cum tratăm o situație urgentă în raport cu banii necesari pentru a o rezolva

 

Felul în care evaluăm diversele situații pentru care avem nevoie de bani este un punct de pornire important când vine vorba despre cum îi cheltuim.

Ceea ce pentru o persoană este presant sau absolut necesar este pentru alte persoane catalogat drept lipsit de importanță.

Greșeala nu este neapărat să acorzi o atenție crescută unor lucruri care pentru alții sunt neimportante, ci tratarea tuturor cheltuielilor ca fiind absolut necesare.

Realitatea este că în prezent, totuși, poți apela oricând la un astfel de credit urgent indiferent de situația în care te afli – chiar dacă e o chestiune de sănătate sau pur și simplu nevoia ta de a-ți lua o rochie nouă sau de a înlocui vechea mobilă.

Soluția pentru a orice situație este la îndemână mereu și ne determină pe mulți dintre noi să nu facem o tragedie din faptul că banii din salariul s-au terminat înainte să intre următorul.

De altfel, este mereu de preferat și mai sănătos să apelăm la un împrumut mic „până la salariu” decât să ne afundăm în datorii mai mari.

Nici amânarea la nesfârșit a micilor bucurii din cauza lipsei banilor nu este sănătoasă, deoarece naște frustrări.

Atâta vreme cât nu exagerăm și nu catalogăm orice cheltuială ca fiind urgentă, finanțele noastre sunt în regulă.

 

 

Nevoia de răsplată imediată

 

Una dintre diferențele principale dintre cheltuitori și strângători este nevoia de răsplată.

Unele persoane își doresc o gratificare rapidă, lucru care ține în mare măsură de felul în care am fost obișnuiți să fim răsplătiți în copilărie.

Acest lucru a fost descoperit după faimosul test al bezelei, realizat la Universitatea americana Stanford.

Testul e simplu – copiilor de gradiniță le-a fost pusa în față o tavă cu bezele si li s-a spus că dacă nu mănâncă bezelele imediat vor primi o cantitate dublă, apoi se observă comportamentul lor.

Copiii au fost urmăriți de-a lungul anilor și s-a observat că micuții care nu au mâncat bezelele au avut rezultate școlare mai bune și erau mai sănătoși.

Felul în care părinții aleg să le îndeplinească dorințele micuților cântăresc, așadar, enorm pentru relația lor cu banii când vor deveni adulți.

Așadar, dacă nu prea reușești să strângi bani și ești cheltuitor, s-ar putea să fie din cauză că părinții tăi te-au obișnuit să primești o răsplată imediată.

 

 

Situația financiară a familiei în care am crescut

 

În final, toate drumurile redescoperirii duc în copilărie. Dacă vrei să vezi sursa comportamentului tău în legătură cu banii, vei găsi răspunsul în primii ani din viață, cei petrecuți în sânul familiei.

Atenție, asta nu înseamnă în mod automat că dacă părinții noștri aveau venituri mai mari, vom deveni cheltuitori, deoarece se întâmplă adesea ca adulții care au avut o copilărie presărată cu lipsuri să exagereze cu cheltuielile pentru a compensa anii în care nu au avut toate lucrurile pe care și le-ar fi dorit.

Dacă te întrebi de ce cheltui mai mulți bani decât îți permiți sau de ce îi strângi în continuu, fără să te bucuri de ei și ai mereu teama de a rămâne pe zero, răspunsul îl vei găsi cel mai probabil în comportamentul părinților față de bani.

Vei observa, cel mai probabil, fie o oglindire perfectă, fie un comportament total opus.

Cert este că odată ce găsești sursa pentru comportamentul deficitar, poți începe să lucrezi la el și la găsirea unei căi de mijloc, care să-ți permită să te bucuri de banii pentru care lucrezi, fără să exagerezi.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top