3 moduri în care banii afectează fericirea noastră
Fie că realizezi sau nu, nivelul financiar actual îți afectează fericirea. Banii nu o pot cumpăra, dar o influențează în multe moduri, unele dintre ele diferit de cum ne-am aștepta.
Lipsa banilor crește riscul apariției anxietății și depresiei
Uneori, putem observa pe pielea noastră efectele banilor asupra fericirii, în special atunci când nu sunt pozitive. Momentele în care te simți apăsată de lipsa banilor pot avea consecințe mai grave decât o simplă stare de iritare. Conform psychologytoday, e de trei ori mai probabil să te confrunți cu tulburări de anxietate și depresie dacă ai datorii. Este bine ca în momente de stres financiar să nu ne lăsăm purtați de emoții. Putem să ne gândim la soluții, fie ele și temporare. De exemplu, un imprumut rapid poate ridica temporar presiunea financiară și îți poate „cumpăra” timp să rezolvi complet problema.
Mai mult, lipsa banilor și anxietatea sunt atât de legate, încât a început să se vorbească despre tulburarea de anxietate financiară. Cu toate că nu este o boală propriu-zisă (nu este inclusă în DSM-5), multe persoane se recunosc în semnele ei. Printre acestea, se numără cheltuielile excesive, minciuni spuse partenerului de viață despre aceste cheltuieli sau, din contră, economisitul drastic, fără motive reale.
Banii influențează satisfacția personală
Persoanele care au un nivel financiar peste medie sunt mai satisfăcute și descriu mai pozitiv propria viață. Gray a cercetat satisfacția generală în raport cu resursele financiare disponibile. Studiul său confirmă că o stare materială bună are un impact pozitiv asupra satisfacției.
Mai mult, alte studii indică faptul că atitudinea pe care o avem față de bani e un puternic predictor al satisfacției în viața de cuplu. Astfel, dacă împărtășești obiectivele financiare cu partenerul de viață, crește probabilitatea unui nivel ridicat de satisfacție în relație. Această viziune comună s-a dovedit a fi mai semnificativă decât comunicarea pe subiecte financiare și decât negocierea rolurilor financiare din cuplu.
Persoanele care posedă bunuri de lux și au un venit ridicat își evaluează în termeni pozitivi viața. Aceștia nu înclină însă cu mult mai mult decât alții spre sentimente pozitive. Împlinirea psihologică, nu financiară, este asociată cu sentimente pozitive. „Învățarea, autonomia, utilizarea competențelor proprii, respectul și posibilitatea de a ne baza pe alții în caz de urgență” – acestea ne fac să ne simțim mai bine decât un cont bancar plin, conform unui studiu global.
Banii pot accentua materialismul. Sau ne pot vindeca de el
Modul în care ne cheltuim banii are și el un impact asupra fericirii. Unii dintre noi aleg să cumpere lucruri scumpe cu banii pe care îi câștigă. Case, mașini, bijuterii, electrocasnice sau gadgeturi; le cumpărăm în dorința de a ne afișa statutul. Însă obiectele își pierd repede farmecul, așa că ciclul trebuie reluat. Oamenii ies din nou la cumpărături, fac alte achiziții și se plictisesc din nou de ele. Riscă, în acest fel, să intre într-un cerc vicios al materialismului, care poate deveni tot mai puternic, ajungând chiar să le afecteze întreaga viață.
Însă nu toți oamenii investesc în obiecte. Alții aleg să-și cheltuiască banii pe experiențe noi, interesante. Aceștia preferă un weekend la munte în locul unui televizor nou și extrag bucurie din amintirile pe care și le fac în locurile pe care le vizitează. Experiențele și amintirile din trecut contribuie foarte mult la fericirea noastră. Ele ne ajută să punem lucrurile în perspectivă și să ne facem mai puține griji.
Luată individual, o experiență precum un weekend la munte poate părea mai puțin importantă decât un televizor cu diagonală mare. Însă bucuria achiziției televizorului va trecere repede, pe când o amintire plăcută ne poate binedispune luni la rând. Mai mult de atât, oamenii care investesc în experiențe devin mai puțin materialiști pentru că percepția lor asupra banilor se schimbă. Pentru ei, acumularea de bunuri și obiecte începe să pară mai degrabă o cheltuială inutilă.
Walt Disney spunea că „Noi nu facem filme pentru a face bani, noi facem bani ca să facem filme”. Acest citat reflectă foarte bine un mod de gândire sănătos: banii nu sunt un scop în sine, ci un mijloc pentru a ne atinge scopurile.
Sursă foto: Shutterstock