3 moduri în care te afectează iluminatul, dar la care nu te-ai gândit până acum
Indiferent că ne aflăm la serviciu sau acasă, lumina are un rol important pentru starea noastră de spirit și pentru productivitate.
Calitatea luminii a devenit un subiect căruia i se acordă tot mai multă atenție, în ultimii ani. Numeroase studii arată că iluminarea corectă nu doar că are puterea de a ne schimba dispoziția, dar ne poate face și mai productivi. De aceea, multe companii angajează experți în iluminat care, alături de designerii de interior, să conceapă un spațiu cât mai benefic pentru productivitatea angajaților. Și restaurantele, teatrele sau hipermarketurile încearcă să influențeze comportamentul clienților cu ajutorul luminii. Iată câteva dintre modalitățile în care lumina contribuie la starea noastră de spirit:
De ce și cum ne influențează lumina dispoziția
Lumina naturală are cele mai benefice efecte asupra organismului. Razele de soare ne încarcă cu energie și ne ajută corpul să producă vitamina D, esențială pentru fixarea calciului în oase și pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor din corp. De asemenea, aceasta are un efect relaxant asupra creierului și ne poate ajuta să scăpăm de stres. Lipsa luminii naturale este unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai predispuși să sufere de depresie pe timpul iernii sau atunci când locuiesc în țări în care ziua durează mai puțin.
De aceea, specialiștii recomandă să folosim iluminatul cu becuri LED ca acestea, care imită fidel lumina naturală și ne pot ajuta să funcționăm la capacitate maximă. Acest tip de iluminat este recomandat în special pentru încăperile în care ne încărcăm de obicei bateriile și în care avem nevoie de energie. Biroul personal, camera de zi sau bucătăria sunt cele mai potrivite camere din locuința ta în care să folosești LED-urile. De asemenea, acestea au o durată de viață mult mai mare și te pot ajuta să economisești până la 500 de lei, într-un singur ciclu de viață.
Oamenii de știință susțin că lumina afectează reglarea emoțiilor, prin intermediul sistemului nervos și endocrin. Un studiu a descoperit că undele și cantitatea de lumină sunt responsabile de secreția hormonilor, dar și de circulația acestora în organism.
Când lumina ajunge pe retină, semnalele sunt transmise spre hipotalamus, glanda endocrină care controlează ritmul circadian, care influențează ceasul biologic și secretă melatonina. Iluminatul inadecvat cauzează întreruperi în ritmul circadian al organismului, ceea ce conduce la dereglări ale somnului și la o odihnă insuficientă.
Ritmul circadian este strâns legat și de sistemul limbic, care este responsabil de reglarea sentimentelor de fericire, tristețe sau furie. Astfel se explică de ce persoanele care au un ceas biologic „invers”, adică sunt mai active seara și lipsite de energie dimineața, sunt mai predispuse schimbărilor bruște de dispoziție.
Lumina caldă, potrivită pentru spațiile de birouri
Locurile în care avem nevoie de o stimulare optimă a creierului sunt, de obicei, bine iluminate. Fie că vorbim despre școli sau spații de birouri, lumina aleasă pentru aceste locuri este una fluorescentă, din rațiuni economice. Unele biblioteci iluminează spațiile de lectură cu o lumină mai caldă, pentru a crea o atmosferă relaxantă. Cercetările arată că această variantă este mai odihnitoare pentru ochi decât lumina rece, însă cea mai bună soluție pentru aceste spații sunt sistemele cu luminozitate reglabilă, astfel încât fiecare să își poată ajusta cantitatea de lumină.
Cum ne poate influența lumina procesul decizional
Studiile arată că emoțiile noastre sunt mai intense într-un mediu iluminat puternic. Probabil îți amintești scenele din filme, în care deținuții sunt interogați într-o lumină foarte intensă. De partea cealaltă, iluminatul slab ne poate ajuta să cântărim în mod rațional argumentele pro și contra și să luăm decizii mai bune. Ai observat cum magazinele cu bijuterii își dispun produsele într-o lumină albă, foarte puternică? Aceasta este o tactică pentru a încuraja deciziile emoționale sau impulsive și a-i determina pe clienți să se hotărască mai rapid.
Chiar dacă rareori acordăm luminii atenția necesară, nu există îndoială că aceasta ne poate influența la nivel de subconștient mai mult decât ne-am putea imagina. Dacă ții cont în amenajarea locuinței tale și de impactul pe care îl are lumina asupra stării de spirit, vei reuși să îți creezi un spațiu care să aibă efecte pozitive asupra dispoziției tale.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: wavebreakmedia