34 scurtmetraje în competiția BIDFF 2021
Bucharest International Dance Film Festival 2021 anunță filmele care vor concura în competiția națională și internațională, în cadrul celei de-a VII-a ediții, cu tema Potential Worlds, ce va avea loc între 1-5 septembrie, la București. 34 filme au fost alese din peste 400 de titluri înscrise, în urma aplicațiilor primite.
Competiția Românească cuprinde șase titluri, create sau co-create de regizori și coregrafi români. Relația cu natura, modalități de reacție la haos, procese colaborative care implică dans, muzică, poezie și cinematografie, explorarea corpului colectiv și critica asupra viziunilor contemporane de mediatizare a unui corp perfect sunt teme și subiecte care preocupă tinerii creatori de film de dans autohtoni. Cum putem regândi traseul nostru prin viață? – este una din întrebările ridicate de aceasta selecție scurtă și intensă, care cuprinde următoarele titluri:
- „Breath” (regie: Cătălin Rugină și Maria-Luiza Dimulescu, coregrafie: Maria-Luiza Dimulescu)
- „Public Figure” (r: Mădălina Zaharia, c: Daniel Hay-Gordon)
- „Calcar” (r & c: Georgeta Corca)
- „Pretty UGLY” (r & c: Corina Andrian)
- „Almost” (r: Tobin Del Cuore, c: Ana Maria Lucaciu și Răzvan Stoian)
- „Ship of Fools” (r: Gabriel Durlan, c: Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Denis Bolborea și Cătălin Diaconu)
În Competiția Internațională se regăsesc 28 de titluri în care natura și industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori și coregrafi din 20 țări prezintă experimente cinematografice, meditații audio-vizuale, lumi futuriste, ritualuri performative și avataruri muzicale în orașe virtuale, într-un fusion de culturi și stiluri, în care omul își redefinește identitatea în raport cu lumea din care face parte. Scurtmetrajele selectate de BIDFF în 2021 sunt:
- „Beyond” (r & c: Simone Wierød, PL/TW/HK/TH/DK)
- „They Saw the Sun First” (r: Stefan Hunt, c: Vanessa Marian, AUS)
- „Scapelands” (r: Katie Beard și Naomi Turner, c: Liv Lockwood, UK)
- „Human Habitat” (r & c: Flavia Devonas Hoffmann, NO)
- „Memories of the Future” (r & c: Dance collective Arnhemse Meisjes, NL)
- „Moving Barcelona” (r: Jevan Chowdhury, c: Alexander Eckman, UK)
- „The Soft Bit” (r: Jana Irmert, DE)
- „Through Glass” (r: Marek Partyš, c: Sylva Šafková, CZ)
- „Utro” (r: Polina Mirovskaya, c: Jeroen Janssen, Polina Mirovskaya, NE)
- „Toke” (r: NONO, c: Stuart Shugg, UK)
- „Salidas” (r: Michael Fetter Nathansky, c: Christiane ‘La Mona’, DE)
- „Weakness of the Flesh” (r: Kevin McGloughlin, Jacob Jonas, c: Jacob Jonas, USA)
- „Dive” (r: Oscar Sansom, c: Sophie Laplane, UK)
- „Fibonacci” (r: Tomáš Hubáček, c: Marie Gourdain, CZ)
- „Still Life – Tabeo” (r: Ryan Renshaw, c: Jack Lister, AUS)
- „All, or Nothing at all” (r: Margit Lukács și Persijn Broersen, c: Prakesh Baksii, DK/NL)
- „D3C05” (r: Blaze Gonzalez, Hannah Gaengler, c: Liony Garcia, USA)
- „Beast” (r: Benjamin Nicolas, CAN)
- „Insomnia: Violent Nights” (r: Emilia Izquierdo, UK)
- „Color Me” (r: Martin de Thurah, DK)
- „Your Coffee, Please” (r: Irina Kononova, RU)
- „Ghosts and All” (r & c: Ayano Yokoyama, JP)
- „Ulrichs 1867” (r & c: Sven Niemeyer, DE)
- „Voguing with Beethoven” (r: Emilie Norenberg, c: Emma Damskau, NO)
- „Belia” (r & c: Eman Hussein, EG)
- „The Circadian Cycle” (r: Garry Stewart, c: Garry Stewart și dansatorii Australian Dance Theatre, AUS)
- „The Kitchen” (r & c: Vishwakiran Nambi, IN)
- „Shelly Belly inna Real Life” (r & c: Cecilia Bengolea, FR/AR)
„Contrar situației de criză în care s-a aflat industria creativă la nivel mondial în ultimul an, atât eu, cât și colegii mei – Laurențiu Paraschiv (critic de film) și Cristian Pascariu (regizor și scenarist) -, considerăm că BIDFF #7: Potential Worlds este cea mai puternică ediție a festivalului de până acum. Scurtmetrajele care fac parte din selecția oficială ne pun față în față cu lumi de nerecunoscut și chestionează paradigmele culturale existente. Filmul de dans se dezvoltă frumos și aduce cu sine o comunicarea sinestezică, în care limita dintre documentar și ficțiune devine insesizabilă. Invităm spectatorii să exploreze lumi potențiale, prin povești magice și protagoniști puternici. În căutarea fericirii, aceștia dansează, eliberându-se de tensiunile acumulate în timp, tensiuni care se dizolvă și se rezolvă.” , Simona Deaconescu, director artistic Bucharest International Dance Film Festival
Juriul ediției din acest an este format din Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, alături de Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.
Filmele din cele două competiții vor putea fi vizionate după cum urmează:
- Competiția Națională de Scurtmetraje de Dans | Self-Seeking Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 03:09.2021
- Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans I | Twofold Worlds | Merkato Kultur (open-air cinema) | ora 21:00, 09.2021
- Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans II | Marvellous Worlds | Cinema Elvire Popesco | ora 18:30, 09.2021
- Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans III | Vibrant Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 09.2021
Apreciind excelența, noutatea și discursul artistic curajos, BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun film românesc.
Accesul la filmele din Competiția Internațională se realizează pe bază de bilete, achiziționate de pe platforma Eventbook. La Competiția Românească accesul publicului este gratuit.
Tema celei de-a șaptea ediții BIDFF – „Potential Worlds” – invită artiștii și spectatorii să-și imagineze arta viitorului ca un ecosistem dinamic care încorporează noi elemente și mutații. Festivalul și-a extins direcția de programare cu lucrări hibride futuristice și lucrări cinematografice provocatoare, care chestionează relația dintre manifestările artistice și procesul rapid de digitizare. BIDFF prezintă filme inedite care folosesc mișcarea ca principal limbaj și corpul ca subiect.
Despre BIDFF
Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.
Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VII-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Festival susținut de: Conceptul Lab by Theo Nissim.
Partenerii și gazdele festivalului sunt Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Centrul Național al Dansului București, /SAC @ MALMAISON, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Fabrica Grivița, Mercato Kultur.
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Cinefilia, Cinemap, Cooperativa Urbană, Coverstories, Film New Europe, Films in Frame, IQAds, MovieNews, Munteanu, Spotmedia, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți