4 trucuri prin care poți diminua dependența de smartphone
Odată ajunse la maturitate din punct de vedere al dezvoltării tehnologice, telefoanele inteligente au devenit de neînlocuit în viața de zi cu zi. Astăzi, poți considera că un smartphone este deja un asistent personal, atunci când ești la volan te ajută să găsești cea mai rapidă rută, în vacanță este principalul tău aparat foto, mod de comunicare și ghid turistic, iar la locul de muncă este un important mod prin care te poți organiza pentru o eficiență mai mare. Astfel, nici nu este greu de explicat de ce dependența de smartphone era inevitabilă de la un punct încolo. Potrivit specialistei în psihologie Larry Rosen, astăzi, un utilizator de smartphone își verifică dispozitivul de fiecare dată la 15 minute, în medie. Aceasta a declarat pentru CNBC faptul că: „În jurul nostru am construit un strat de anxietate în ceea ce privește tehnologia, astfel încât credem că dacă nu suntem conectați foarte des, vom pierde foarte multe lucruri”. Există însă metode prin care poți limita sau eficientiza modul în care îți folosești telefonul inteligent, fără să pierzi informațiile importante de care ai nevoie.
4 trucuri prin care poți diminua dependența de smartphone:
-
Diversifică modul în care îți obții informațiile importante
De cele mai multe ori, mare parte din notificările care îți distrag atenția de la lucrurile importante pe care le ai de făcut și te obligă să îți verifici telefonul sunt irelevante pentru interesele tale. Un efect negativ al acestui obicei este faptul că vei pierde timp important încercând să îți reintri în ritmul inițial și așa ajungi neproductivă. O cale simplă prin care poți controla mai simplu acest lucru este un smartwatch, adică un ceas inteligent care stă mereu conectat la telefon. Marele avantaj al unui ceas de acest fel este că fiecare notificare va fi disponibilă la încheietura ta și nu vei mai fi nevoită să îți cauți telefonul. Mai mult, poți vedea rapid dacă notificările primite sunt de interes sau nu pentru tine și astfel nu te vei mai întrerupe din activitatea ta curentă.
-
Blochează notificările aplicațiilor care nu te interesează
Scopul lansării unei aplicații de către un producător este să fie utilizată cât mai des. Astfel, fiecare aplicație are construit un sistem intern prin care la un interval regulat îți va trimite o notificare. Jocurile fac asta, aplicațiile de știri fac acest lucru, la fel și cele ale companiilor aeriene. De foarte multe ori, notificarea nu are în spate o informație valoroasă, ci este doar un reminder că ești așteptată să continui jocul de unde l-ai lăsat, în cazul unei aplicații de acest fel. Ai putea să limitezi notificările aplicațiilor care nu vin de obicei cu informații valoroase. Poți lăsa doar aplicațiile de mesagerie și câteva de știri, doar pentru evenimentele cu adevărat importante.
-
Elimină de pe primul ecran aplicațiile care îți distrag atenția
Sistemul de notificare de la Facebook, spre exemplu, te poate anunța când un prieten va comenta la o postare față de care tu ai reacționat în urmă cu două zile. Acest lucru va fi afișat pe ecran, în dreptul aplicației, ca și când ai avea un mesaj necitit. De cele mai multe ori este în reflexul tău să te asiguri că ești la zi cu toate informațiile și mesajele de pe telefonul tău, iar acest ritm poate fi obositor, pentru că este foarte greu să faci față unui sistem automatizat. O soluție la care poți apela este eliminarea aplicațiilor din primul ecran al telefonului care nu îți oferă informații importante. Poți rămâne cu mailul, vremea, mesajele, hărțile și aplicația de banking sau alte aplicații care te ajută cu diversele probleme pe care le ai pe timpul zilei.
-
Nu ține telefonul lângă pat
Un alt obicei foarte răspândit este păstrarea permanentă a telefonului lângă pat. Deseori vei adormi după ce ai stat cel puțin 30 de minute pe telefon, iar acest lucru nu numai că este dăunător pentru ochii tăi, dar îți poate afecta și calitatea somnului. Lasă telefonul departe de part peste noapte, oprește notificările și lasă soneria deschisă doar pentru apelurile importante, în caz de urgențe. Nu în ultimul rând, pune-ți alarma pe ceas.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: baranq