5 greșeli pe care le faci când te pregătești pentru vacanța de vară
Pentru multe femei, vara, și în mod special vacanța de vară, reprezintă o presiune suplimentară. Odată cu pregătirile pentru un concediu relaxant pe plajă, preocuparea pentru modul în care vei arăta în costumul de baie s-ar putea să te consume tot mai mult. De aici apar și cele mai mari greșeli pe care le poți face în încercarea de a da jos câteva kilograme pentru a putea purta costumul perfect de baie pe care ai pus deja ochii.
5 greșeli pe care le faci când te pregătești pentru vacanța de vară:
- Te uiți doar la cântar
Cântarul ar trebui să fie doar orientativ, atunci când obiectivul tău este de a arăta mai bine. Poate fi un factor motivant în primele săptămâni, atunci când vei scăpa de două kilograme reprezentând în mare măsură apa din organism, dar poate deveni frustrant atunci când kilogramele nu vor scădea, în ciuda regimului restrictiv la care te-ai supus. Regim restrictiv care este, la rândul său, o altă greșeală. Cel mai bun exemplu este să urmărești în comparație cum arată un alergător de maratoane și unul de viteză care au același număr de kilograme. Vei observa că alergătorul de viteză va fi mai bine proporționat, iar acest lucru se datorează faptului că nu kilogramele contează atât de mult, ci raportul de masă musculară și grăsime în corp pe care îl ai.
- Crezi că mâncarea fără grăsime este cea mai bună
Este o confuzie ușor de făcut, să crezi că dacă vrei să scapi de grăsime, atunci nu trebuie să mai mănânci grăsime. Însă cu cât sunt mai ușoare, alimentele sunt mai procesate, iar unele dintre ele vor conține mult zahăr pentru a putea compensa din punct de vedere al gustului. Cea mai bună soluție este dieta keto, bazată în proporție de 70% pe grăsimi sănătoase și 25% pe proteine, reducând semnificativ consumul de carbohidrați din meniul zilnic. În acest fel vei reuși să obții o alimentație bogată, diversificată, care te va ajuta să îți atingi obiectivele în următoarele luni.
- Nu ai grijă la calorii
Dincolo de feluri de mâncare și tipuri de diete, atunci când vrei să slăbești corpul trebuie să fie în deficit caloric, adică să consumi mai puține calorii într-o zi decât reușești să arzi. Aici intervine una dintre cele mai comune greșeli, în care vei putea crede că dacă mănânci puțin, atunci vei reuși să slăbești repede. Efectul zilelor în care te rezumi la o simplă salată este dereglarea metabolismului prin înfometare. Iar tot ce ai dat jos în câteva săptămâni vei pune la loc mult mai rapid, chiar cu unele kilograme peste greutatea ta inițială. Cea mai indicată soluție este să îți împarți mesele zilnice în 5, cu trei mese principale și două gustări, asigurându-te că totalul caloriilor nu depășește pragul de 2000. Poți apela chiar la nutriționiști care îți vor indica exact câte calorii arde într-o zi organismul tău.
- Faci sport greșit
Din dorința de a slăbi, poți amesteca o alimentație insuficientă și multe ore de alergat pe săptămână, iar acest mix te va lăsa fără vlagă dacă îl vei ține tot așa. Sportul este foarte important, iar alergatul su înotul te pot ajuta să consumi un număr semnificativ de calorii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să faci semimaratoane la două zile. Amestecă reprizele de cardio cu exercițiile cu greutăți, fie gantere, fie exerciții cu greutatea propriului corp. În acest fel, îți vei stimula și masa musculară care, cu cât este mai dezvoltată, cu atât va ajuta la arderile de grăsimi mai mult.
- Ai așteptări nerealiste
Nu poți să te aștepți la minuni peste noapte. Alimentația corectă și sportul vor începe să dea primele rezultate după o lună de activitate fizică ajutată de un stil sănătos de a mânca. Chiar și așa, nu poți să îți propui să dai jos 10 kilograme într-o lună, nu pentru că nu ar fi posibil, dar nu este sănătos și te vei putea trezi cu complicații extrem de grave.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: sanneberg