5 ritualuri zilnice moderne și originile lor istorice
Activitățile pe care le practici zilnic nu sunt deloc banale: au propria lor poveste, demnă de film. Care sunt ritualurile cu cea mai interesantă istorie?
- Dimineți cu cafea
Se pare că Thomas Jefferson, al treilea președinte din istoria Statelor Unite, a numit la un moment dat cafeaua „băutura preferată a lumii civilizate”. Se referea la francezi, cărora le cunoștea bine obiceiurile, dar avea și alte motive să spună asta: în America, tocmai fusese interzis ceaiul, în timp ce cafeaua începea să fie considerată o adevărată băutură națională.
Din secolul 18 și până astăzi, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: ceștile aburinde, pline cu licoarea neagră, se găsesc în fiecare dimineață pe mesele bucătăriilor din lumea întreagă. Știi, însă, cine au fost primii băutori de cafea? Dacă te gândești la cafeaua turcească, nu ești prea departe de adevărul istoric, cu toate că nu otomanilor le-a venit ideea consumului de cafea, ci sufiților din Yemen, în secolul 15.
Și dacă tot suntem la capitolul cafea, merită menționat faptul că ritualul asociat cel mai frecvent cu aceasta are o istorie chiar mai veche, primii fumători fiind șamanii care au trăit cu 5000 de ani înaintea erei noastre. Un parcurs într-adevăr lung, dacă ne gândim la evoluția acestui obicei până la varianta modernă din zilele noastre.
- Dușul – obicei al vremurilor noi
Banalul duș de dimineață are propria lui istorie plină de curiozități. Știai, de exemplu, că, atunci când au început să cucerească teritorii din Europa, bărbații vikingi, în ciuda renumelui lor de „sălbatici”, erau printre singurii care își făceau baie o dată pe săptămână, în timp ce anglo-saxonii și alți europeni se întâlneau cu apa cel mult de două ori pe an? Recunoscuți pentru preocuparea lor față de ritualul îmbăierii au fost și egiptenii, sau romanii, care se știe că foloseau băile publice, dar primii care au avut ideea dușului, într-o formă apropiată de cea pe care o cunoaștem astăzi, se pare că au fost grecii antichității.
Cum s-a ajuns la dușul zilnic, după o istorie de secole în care europenii nu au fost tocmai prieteni cu apa? În 1767, englezul William Feetham a inventat dușul modern, însă acest obicei a început să devină popular abia în secolul 20.
- De la jogging, la mersul la sală
Cu toate că fitnessul, așa cum îl cunoaștem astăzi, este o invenție modernă, ale cărei începuturi pot fi identificate în jurul anilor ‘70, odată cu apariția joggingului, exercițiul fizic practicat frecvent are, de fapt, o istorie mai veche. De fapt, inițial, nici nu a fost vorba despre vreun ritual, ci despre diferite activități umane care aveau ca rezultat dezvoltarea armonioasă a corpului: vânătoarea, agricultura, luptele, pregătirea militară și – de ce nu? – chiar fuga pentru supraviețuire. Sportul, ca disciplină de studiu, a început să fie introdus în Europa în secolul 18.
- Parfumul – un cosmopolit
Parfumul se află de multă vreme pe lista ritualurilor zilnice, fiind folosit în antichitate de către romani, egipteni, chinezi și persani, în egală măsură. În timp ce astăzi sunt utilizate numeroase ingrediente sintetice, primele parfumuri conțineau o combinație de plante și uleiuri sau produse de origine animală. Unul dintre gânditorii Romei antice, Plinius cel Bătrân, a descris în detaliu metodele folosite la realizarea parfumurilor, în lucrarea sa, Naturalis Historia.
Începuturile folosirii parfumului, în mod frecvent și pe scară largă, de către europeni, au fost în mare parte influențate de obiceiurile arabe, în timp ce primul parfum cu adevărat modern, creat în 1370, este o creație a… maghiarilor.
- Machiajul – o idee egipteană
Ritualul machiajului zilnic își are originile în Egiptul Antic. De altfel, egiptenii chiar sunt considerați creatorii produselor cosmetice, fiind cunoscută grija pe care o acordau înfrumusețării chipului. Desigur, până în zilele noastre, produsele și tehnicile folosite pentru machiaj au fost mult îmbunătățite și rafinate, dar stilul legendar al reginei Cleopatra rămâne o sursă de inspirație și astăzi.
Sursa foto: Pexels