Adevăratul motiv din spatele fricii de medici. Cum ne putem depăși temerile
Multe persoane amână mersul la doctor până în ultima clipă, atunci când au o problemă medicală. Potrivit unei statistici recente, 80% dintre români nu merg la controalele de rutină, iar când ajung la medic sunt forțați de gravitatea problemei cu care se confruntă. Însă uneori, investigațiile de rutină pot ajuta la depistarea timpurie a unei probleme de sănătate și la tratarea ei cu succes. Aproape orice afecțiune descoperită la timp este mult mai ușor de tratat. În aceste condiții, apare întrebarea: de ce atât de mulți oameni amână la nesfârșit mersul la control? De cele mai multe ori, este vorba despre un singur motiv: frica.
Barbara Cox, un psiholog american, explică de ce apare teama de doctori: „Multe persoane au o stare de anxietate când știu că trebuie să meargă la medic. Este vorba despre teama de necunoscut, teama că vor primi vești proaste. De aceea, își lasă imaginația liberă și își construiesc în cap cele mai negre scenarii”.
„Principala frică a oamenilor este că medicul va descoperi că au o problemă de sănătate. În general, mergem la doctor atunci când suntem bolnavi. Așadar, apare o asociere între durere sau disconfort și medici, care devine tot mai puternică în funcție de cât de des trebuie sa vizitam cabinetul medical”, spune psihologul Marc Romano.
Depășirea fricii de medici este însa un proces în mai mulți pași, care necesită conștientizarea faptului că există acest blocaj, mai spun psihologii. Pentru a ne simți mai confortabil cu vizita la cabinet, există mai multe măsuri pe care noi înșine le putem lua:
Alege o clinică medicală de încredere
Mulți oameni se tem de modul în care vor fi tratați, de faptul că vor fi judecați pentru că au așteptat prea mult înainte de a merge la medic sau că doctorul nu va avea suficientă răbdare pentru a le explica pe îndelete termenii de specialitate sau procedurile pe care trebuie să le facă. Dacă aceasta este sursa temerii tale, cea mai buna soluție este să alegi o clinică medicală bună, cu specialiști de încredere, care să îți arate compasiune, să fie profesioniști și să te ajute să depășești cu bine nu numai problema de sănătate, dar și teama de doctori.
Nu îți căuta pe Google simptomele
Să cauți semnificația simptomelor tale pe internet este, poate, cea mai proastă idee. Există numeroase afecțiuni care au simptome comune, însa numai un medic îți poate spune concret despre ce este vorba. De multe ori, înainte de efectuarea testelor și analizelor necesare, medicul îți va pune unele întrebări care îl ajută să excludă de la bun început bolile grave, lucru pe care internetul nu ți-l poate oferi. Dacă nu ești convins de concluzia trasă de medicul tău, cea mai bună alternativă este să ceri o a doua părere. Însă autodiagnosticarea pe internet este cea mai buna sursa de anxietate și îndoială.
Relaxează-te înainte de programare
Chiar și câteva exerciții simple de respirație te pot ajuta să îți calmezi pulsul și să scapi de anxietate înainte de programarea ta la medic. Inspiră și expiră adânc de 10-15 ori de fiecare dată când simți că te cuprinde teama. Mergi la o plimbare prin parc, în aer liber, sau ascultă o muzică relaxantă. Orice activitate care îți face plăcere te poate ajuta să te simți din nou în controlul și să îți calmezi orice frică.
Amintește-ți că medicul este de partea ta
Este important să îți privești medicul ca pe un aliat care te ajută să fii sănătos și să identifici problemele de sănătate înainte ca acestea sa se agraveze. De aceea, asigură-te ca ești pe deplin sincer cu el, ca ești deschis și îi vorbești cu onestitate inclusiv despre temerile tale. Nu ascunde nimic din istoricul tău medical, chiar dacă te simți stânjenit. Un doctor are nevoie de toate informațiile pentru a pune un diagnostic corect și, în plus, se întâmplă adeseori ca detaliile asupra cărora nu ești sincer să iasă la iveală la analize sau la teste.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: ZephyrMedia