Apel la contributii pentru volumul Atingeri fara nume: hartuirea sexuala
Scopul acestui volum este de a face cunoscute publicului larg o serie de experiente feminine comune – atingeri intime nedorite, santaj emotional, propuneri sexuale glume si ironii cu caracter sexual – o suma de “intamplari” prin care trec multe femei in spatii publice, in cadrul relatiilor de munca, in scoli sau universitati, in interactiuni cu reprezentanti ai unor institutii.
Dorim sa strangem in acest volum experiente ale hartuirii sexuale povestite de femei, sa facem auzite nu numai scenariile acestor intalniri nedorite ci si semnificatia pe care autoarele o dau evenimentelor.
Prin acest apel speram sa adunam contributii ale unor femei cat mai diferite povestind experiente din medii cat mai diverse: de la abuzuri in scoli/universitati, la hartuiri sexuale in mediul corporatist/business, de la propuneri primite in spitale/sectii de politie pana la atingeri anonime in autobuze, pe strada, la concerte.
Intentia editorilor este ca prin aceasta colectie de marturii sa dea concretete atingerilor fara nume care ne modeleaza in sensul cel mai brutal viata de femei in Romania.
Ne dorim ca aceasta colectie de experiente sa dea nastere unui cadru de interpretare care sa inspire cititoarelor/cititorilor putere si rezistenta, sa arate posibile cai de actiune individuala sau comuna si sa contribuie la o schimbare a mentalitatiilor patriarhale care circumscrie sexualitatea femeilor unor relatii de putere si care ne limiteaza in felul acesta existenta atat ca femei dar si ca barbati.
Invitam contributii ale unor autoare (evident si ale unor autori) care doresc sa povesteasca pentru un public larg exprientele proprii legate de hartuire sexuala.
Autorii acestui volum definesc hartuirea sexuala in sens larg ca fiind orice forma de comportament nedorit de natura sexuala sau cu implicatii sexuale si care are un impact emotional negativ asupra persoanei.
De cele mai multe ori aceste comportamente fizice sau verbale nedorite apar in situatii in care intre agresor si persoana hartuita exista un raport de putere inegal si care o pune pe cea din urma intr-o pozitie vulnerabila.
Detalii tehnice privind redactarea textelor:
– textele vor fi redactate in format Times New Roman, corp 12, spatiu 1,5, de preferinta intre 4- 10 pagini;
– termen limita de predare a textelor de catre autori: 1 februarie 2016
– pentru orice alte intrebari sau informatii, va rugam sa contactati editorii volumului.
Editori:
Irina Costache, PhD Central European University (Gender Studies)/project
coordinator A.L.E.G. ( [email protected])
Diana Elena Neaga – lector univ. dr. Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti,
doctor in stiinte politice, SNSPA Bucuresti; ([email protected])