Avem nevoie de reguli de comunicare
In Romania femeile au cam uitat de relatia cu ele insele…
Da, pentru ca se aflau in plina nevoie de supravietuire, uitau sa fie femei. Cred ca multimea de divorturi, pe de o parte, explica faptul ca femeile incep sa se respecte. Fidelitatea e bidirectionala: „Trebuie sa iti fiu tie fidel, dar si mie insumi”. Si fidel relatiei. 80% din pacientele de psihanaliza sunt femei, ceea ce inseamna ca ele au curajul de a face un efort de imbunatatire interioara. Si in viata mea personala, femeile au fost cele care m-au facut sa evoluez, sa depasesc nelinistile si nesiguranta mea. Apoi a fost randul meu, la 35 de ani, sa fac un efort de imbunatatire interioara, comunicand. Eu sper ca intr-o zi vom invata comunicarea la scoala ca o materie separata.
Care sa mai fie valorile de azi?
Altele decat cele din trecut, asta e sigur. Trebuie sa renuntam la angelism, trebuie sa intelegem ca noile valori sunt dure. Una din ele este transgresarea valorilor! De exemplu, daca sunteti prima din clasa si eu copiez dupa dvs. la examen, eu sunt eroul. Depasirea valorilor este valabila si in lumea politica. Dar toate astea pot fi oprite prin comunicare. Astazi, toata lumea stie despre nevoia de medicamente, de Omega 3, de Viagra etc. Dar daca intrebati pe cineva: „Va cunoasteti nevoile relationale?” Tacere… „Sa fiu iubit”, vor spune, ca si cum asta le acopera pe toate. Cand nevoile despre care am vorbit nu sunt respectate, apare ca si efect violenta.
Cine este Jaques Salomé?
|
Daca m-as asculta m-as intelege |
Cum putem educa generatiile viitoare sa si le cunoasca?
Astazi noi raspundem dorintelor copiilor nostri, si nu nevoilor lor. Ei vor Pokemon si le dam. Dar ei au nevoie de reguli. Copiii sunt coplesiti pe planul dorintei si frustrati pe planul nevoilor. Daca raspundem in exces dorintelor copiilor facem, paradoxal, niste frustrati din ei in planul nevoilor. Daca fiul meu are nevoie de bani de buzunar si ii dau fara socoteala, va cere mai mult. Apoi tot mai mult. E un cerc vicios al dorintelor. Dar nevoile nu sunt implinite.
In Romania sunt copii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate. Cum vor evolua?
Vor fi copii frustrati si apoi adulti violenti si revendicatori. De ce? Pentru ca parintele e absent. Deci nu mai sunt implinite functiile parentale: autoritate, sustinere. Bunicii pot fi indulgenti, ei vor implini, conform mijloacelor, dorintele copilului, nu functiile parentale. Astazi functia autoritatii nu este indeplinita. Copiii, se spune, trebuie sa aiba toate dorintele indeplinite. Ar trebui sa fie invers. „Eu, ca parinte, nu sunt aici pentru a raspunde numai dorintelor tale, ci in mod special nevoilor tale.” Este o distinctie importanta ce trebuie facuta de fiecare parinte.
Trebuie sa fim atenti la cuvinte…
Exact. E aproape o chestiune de lingvistica. Daca doi parinti divorteaza si mama ii spune copilului: „Tatal tau ma paraseste” e gresit. Mai bine: „Sotul ma paraseste”, pentru a nu bulversa copilul. Repet, nu e usor sa comunici, comunicarea ar trebui invatata la scoala pentru a evita mai tarziu violenta.
A consemnat Iuliana Alexa
Foto: Dan Borzan.