Berea, o poveste de mii de ani. Tu STII CAND si CUM a aparut?
Prima bautura alcoolica din lume, asa cum a fost ea cunoscuta, are 9.000 de ani, este de origine chineza si este un fel de „tuica” realizata din orez, miere si fructe. Prima bere din orz se pare insa ca a aparut in Orientul Mijlociu.
Desi oamenii cu siguranta ca beau bere cu mult inainte, dovezi concrete cu privire la productia de bere dateaza de acum 5.000 de ani, din vremea sumerienilor vechii Mesopotamii.
Arheologii au descoperit o serie de vase din ceramica datand din anul 3.400 i.Hr, care pastrau inca urme de reziduuri de bere.
Iar un cantec stravechi, “Imn pentru Ninkasi” – in realitate o oda inchinata zeitei sumeriene a berii – dezvaluie o prima reteta a acestei bauturi atat de iubite inca de pe atunci si care era produsa exclusiv de catre femeile preotese ale templului.
Bautura spumoasa bogata in nutrienti reprezenta un element-cheie in alimentatia sumeriana si era chiar o alternativa mult mai sigura la consumul de apa din canalele si raurile din apropierea asezarilor urbane, in mare parte contaminate cu reziduuri animale.
Consumul de bere a inflorit in timpul imperiului babilonian, dar putine sunt popoarele care iubeau berea mai mult decat egiptenii.
Asa s-a ajuns ca muncitorii care lucrau de-a lungul Nilului sa fie adesea rasplatiti cu bere dulce si hranitoare, iar toata lumea, de la faraoni la cel mai sarac egiptean, de la adulti la copii, beau zilnic bere.
Citeste intregul articol AICI.