Brosa
Oare ce poate fi mai decorativ si mai gratuit, decat aceasta mica dantelarie in metal?
Nu are nicio utilitate practica aparenta nici macar aceea de a atrage atentia asupra unei parti a corpului, asa cum o face bratara de exemplu… Brosele au aparut in Epoca Bronzului si pentru ca se numara printre bijuteriile al caror design este cel mai fluid de la o epoca la alta ele sunt pepite de informatie pentru istorici: povestesc in semnele lor mici intamplari, migratii, decaderi. Isi au istoria exclusiv pe teritoriu european. In antichitate decoreaza din abundenta panzeturile drapate ale femeilor. In cea mai mare parte a istoriei sale de mica si indispensabila frivolitate, brosa se folosea pentru a incheia ceva mai estetic o haina.
Cand erau insemnele puterii si arogantei nobiliare, brosele mai indicau si statutul social al femeii care le purta sau pe cel marital. Romanii i-au dat o atentie glorioasa, incarcand pe mai departe, generatie de generatie, vesmintele femeilor pana in Evul Mediu tarziu cu fibule, aceste inutile si delicate artefacte… Asadar o elaborata incarcatura semiotica…
La barbatii arsi de soare si de batalii, brosa augmentata si masculinizata indica pozitia si rangul din interiorul legiunii. Azi, a purta o brosa se poate face cu atitudinea ludica a liceenei care poate face din orice bucata de plastic un statement sau cu morga rafinatei care poarta bijuteriile vintage ale unei bunici frantuzoaice, venita la Bucuresti pentru „une amourette“ si ramasa aici „pour toujours“, blazata de Levant.