Capetown, un loc prea frumos petnru realitatea teribila a SIDA
De Iuliana Alexa
Imagini de la Sesiunea preliminara de training pentru jurnalisti organizata de National Press Foundation – USA
Am fost invitata, intre 13 si 23 iulie 2009 la Conferinta Internationala pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA in Capetown, Africa de Sud.
Dincolo de experienta turistica a unei tari care te lasa cu gura cascata de frumoasa ce e, dincolo de deprimantul peisaj demografic al unei tari in care, daca segregarea politica este oficial abolita, cea economica si sociala este inca foarte evidenta, evenimentul care a prilejuit vizita mea acolo a fost impresionant.
Organizare fara cusur a activitatilor pentru cateva zeci de jurnalisti, cativa medici detinatori ai premiului Nobel, 13 000 de participanti din 188 de tari, dezbateri cu informatie de ultima ora asupra unui flagel pe care aici, in Romania, preferam sa-l ignoram, in speranta ca poate astfel pe noi nu ne afecteaza.
Citim zilele acestea in presa ca bolnavii seropozitivi risca, datorita coalpsului sistemului de sanatate, sa ramana fara medicatie. Noi, cei neafectati, nu prea avem idee ce inseamna asta. Un seropozitiv trebuie sa isi ia zilnic medicatia antiretrovirala. Este cel mai important lucru, sa isi ia medicamentele. A rata fie si o singura doza de medicatie antiretrovirala inseamna rapida crestere a concentratiei de virus in sange. Si atunci e necesara trecerea pe un nivel superior de tratament, mai costisitor.
International AIDS Society este cea mai mare asociatie independenta a profesionistilor care lucreaza in domeniul HIV/SIDA. Ce isi propune?
- Sa puna in legatura cercetatorii cu reprezentantii media si cu finantatorii interesanti de acest domeniu.
- Sa promoveze cele mai noi rezultate ale cercetarilor.
- Sa ofere expertiza si sa umple golurile de informatie la orice nivel.
- Sa mobilizeze si sa impinga mai departe cercetarea si finantarea necesara.
Imagini de la Sesiunea preliminara de training pentru jurnalisti organizata de National Press Foundation – USA
De ce trebuie sa gandim critic
Ignoranta care acopera de obicei aceasta boala cumplita vine si din tabuizarea modului ei de transmitere.
Este o boala asociata in perceptia comuna unui stil de viata promiscuu, homosexualitatii sau prostitutiei. Dar SIDA nu este numai asta. Sa nu uitam ca Romania are o faima foarte proasta la acest capitol, problema copiilor seropozitivi sau care au avut parte de transfuzii cu sange infestat imediat dupa 1990 e departe de a fi rezolvata. De ce sa facem un tabu din asta?
Poate ca cea mai scandaloasa comportare in ceea ce priveste transmiterea HIV/SIDA o au anumite persoane din interiorul bisericii. Doctrina lui “cresteti si va inmultiti si stapaniti Pamantul” interpretata literal, duce la consecinte grave. Cum altfel se poate califica declaratia papei Benedict XVI, nu mai departe de martie 2009, care spunea ca SIDA este o tragedie ce nu poate fi combatuta cu investitii financiare numai, nici macar prin distribuirea de prezervative, lucru care, dimpotriva, agraveaza problema.”
In 2006, Vaticanul dadea un comunicat prin care informa ca 17 % din populatia Africii e de confesiune catolica, asadar sub ghidarea spirituala a papei. Declaratia papei Benedict este nu doar periculoasa, prin influenta pe care personalitatea sa o are, ci si complet falsa si usor de combatut.
Julio Montaner, presedintele IAS de anul acesta din Capetown, spunea ca “prezervativul nu este singura solutie de combatere a HIV/SIDA, insa are un rol crucial. In loc sa combata ingoranta si sa isi foloseasca pozita de lider mondial pentru a incuraja tinerii sa se protejeze pe ei si pe altii prin toate mijloacele, inclusive prin folosirea prezervativului, remarcele sale sunt insultatoare la adresa intregii comunitati stiintifice si eforturilor acesteia.”
Corect. Vine timpul sa spunem lucrurilor pe nume. Si ca sa facem dreptate, stim ca aceeasi pozitie fata de prezervativ si de contraceptie in general o are si Biserica Ortodoxa.
Va invit sa dezbatem pe site (desigur, cu argumente si in cel mai civilizat limbaj, care a consacrat stilul “Psychologies”) aceasta atitudine a liderilor spirituali si ce atitudine trebuie sa aiba… cei ghidati spiritual.