Care e vârsta ideală pentru căsătorie. Descoperirea neașteptată a unui sociolog, după 4 ani de studii
Decizia de a te căsători este una dintre cele mai importante pe care le vei lua în viață. Sunt multe aspecte care trebuie cântărite cu atenție înainte: cum știi dacă persoana cu care vrei să îți unești destinul este cea potrivită pentru tine, cum îți va afecta viața profesională noul statut sau eterna dilemă: ești sau nu suficient de matur pentru a face acest pas.
Numeroase studii au arătat că persoanele care se căsătoresc la o vârstă mai înaintată au căsnicii mai fericite și riscuri mai mici de a divorța, în timp ce aceia care se căsătoresc înainte de 20 de ani au șanse mari să nu rămână cu persoana respectivă. În principiu, la 20 de ani ești foarte tânăr, nu ești încă independent financiar 100%, ai alte preocupări și încă ești în proces de maturizare.
Cele trei praguri pe care trebuie să le treci înainte de căsătorie
Independență și siguranță financiară
Independența nu ține doar de a avea un job bine plătit. De exemplu, statisticile arată că, în cazul bărbaților români, vârsta la care aceștia se mută din casa pe care o împart cu părinții a crescut la 30 de ani, în timp ce la femei este în scădere – 34 de ani. Un bărbat care vrea să se căsătorească trebuie să fie și suficient de independent financiar încât să își permită, în primul rând, inelul de logodnă, apoi să suporte o parte din cheltuielile cu nunta. Regula de aur spune că ar trebui să cheltuiești echivalentul a trei salarii pentru a cumpăra acel inel de logodnă perfect, pe care orice femeie să îl adore. Pe de altă parte, în cazul femeilor, tradiția spune că familia miresei plătește pentru nuntă, însă lucrurile s-au schimbat în ultimii ani.
O nuntă fastuoasă, cu mulți invitați, poate ajunge să coste și câteva zeci de mii de euro, bani pe care mirii îi recuperează parțial, dacă nu integral, din darul primit la nuntă. Cu toate acestea, independența financiară a ambilor parteneri ar trebui să fie printre cei mai importanți factori, atunci când ei iau în calcul posibilitatea de a se căsători.
O viață de care să fii mulțumit
Psihologii spun că persoanele care se căsătoresc doar pentru a bifa acest moment în viața lor, pentru că se simt presați social sau de către familie ori pentru că speră să găsească astfel fericirea sunt, de regulă, cei care ajung în pragul divorțului. Decizia de a te căsători ar trebui să fie un eveniment cu care să sărbătorești o viață de care te simți deja mândru, și nu o modalitate de a umple un gol.
Maturitate emoțională și înțelepciune
Înaintarea în vârstă aduce cu sine și maturitatea emoțională, precum și suficientă experiență de viață, care te ajută să reacționezi corect în anumite situații. Dacă la 20 de ani sau în anii de adolescență avem tendința de a fi temperamentali, geloși, de a nu ști cum să gestionăm situațiile tensionate, astfel încât să nu rupem relații amoroase sau de prietenie, în apropierea vârstei de 30 de ani, multe persoane afirmă că se simt mai stăpâne pe ele însele și mai înțelepte.
O căsnicie înseamnă să fii suficient de matur emoțional și altruist încât să fii dispus să treci peste obstacole împreună cu partenerul tău, să îl susții necondiționat și să nu îl lași la greu, lucruri care îți vor veni mai ușor după o anumită vârstă.
Iată ce spune un sociolog despre vârsta ideală pentru un mariaj:
Statisticile arată că rata divorțurilor se reduce cu 50% pentru cei care au 25 de ani atunci când se căsătoresc, față de cei care fac pasul cel mare la 20 de ani. Pe de altă parte, sociologul Nicholas Wolfinger a descoperit, analizând date colectate în decursul a 4 ani (2006-2010) că persoanele care se căsătoresc după 35 de ani sunt însă cele mai predispuse divorțurilor și a concluzionat că vârsta ideală pentru un mariaj este între 28 și 32 de ani.
De ce are loc acest fenomen? Sociologul spune că nu are un răspuns exact. După 5 ani de căsnicie, cei care s-au căsătorit în adolescentă au un risc de 38% să divorțeze, persoanele care s-au căsătorit între 20 și 25 de ani un risc de 27%, în timp ce între vârstele 25 și 34 de ani, procentul scade la doar 14%.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Natalia Kabliuk