Cât trebuie să aștepți până să te căsătorești? Care este momentul prielnic pentru o căsnicie reușită
Poveștile de dragoste care ne alimentează speranța că, undeva în lumea asta, ne așteaptă partenerul perfect pentru noi sunt, în mod cert, cele spontane. Există, totuși, un moment în care ai certitudinea că te afli lângă iubirea vieții tale? În viața reală, cea pe care o ducem în afara filmelor și a romanelor, momentul acesta e greu de definit și s-ar putea, de fapt, să nu existe. Pragmatism, romantism, luni de zile sau ani de relație, ce anume ne aduce mai aproape de momentul perfect pentru căsătorie?
Astăzi, femeile hotărâte intră pe un site cu bijuterii, caută inelul de logodnă care li se potrivește și îi trimit iubitului poze care să îi servească drept model. Este o abordare modernă, în care toată lumea este fericită la final – ea se alege cu inelul care îi este drag iar el nu trebuie să bată magazinele în lung și în lat, riscând să facă o alegere neinspirată. Mai precis, există 4 greșeli frecvente pe care bărbații le fac atunci când nu au parte de ajutor din partea partenerelor, conform La Rosa.
Femeile romantice, în schimb, vor spune că momentul în care au dat peste inelul la care au visat, le-a făcut să se gândească serios la căsătorie. Indiferent din care tabără faci parte, cea în care ai analizat, ai ales și ai semnat actele, sau cea în care ai simțit pur și simplu în sufletul tău că e pasul potrivit, este evident că în discuție ar trebui aduse și alte aspecte care țin de această decizie.
Un studiu realizat la Universitatea din Utah și citat de publicația americană Time arată că vârsta ideală pentru căsătorie este undeva între 28 și 32 de ani. Acestea sunt doar date bazate pe analize matematice și deducții logice, însă cu toții știm că în dragoste nu se poate vorbi despre calcule și statistici. Lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple, tocmai de aceea merită o analiză mai aprofundată.
După câți ani de relație are o căsătorie mai multe șanse de reușită?
O decizie pripită, mai ales când vine vorba despre ceva atât de important, poate duce la un rezultat dezastruos. Un cuplu are de-a face cu multe încercări într-o căsătorie, iar o pregătire prealabilă este mereu o idee bună. Unii experți în terapia de cuplu sunt de părere că o căsătorie care vine după doi ani de relație are șanse mai mari de reușită.
Și acești specialiști ne oferă cifre într-o discuție despre sentimente, însă lăsând deoparte cifra exactă pe care ne-o dau ei, e limpede că o relație ar trebui să fie bine cimentată înainte de a face pasul cel mare. Dupa o perioadă mai lungă, timp în care ați avut și reușite, dar și diverse probleme, vă puteți da seama cu adevărat dacă relația este suficient de puternică pentru un angajament pe viață.
Stabilitatea financiară, esențială înainte de căsătorie?
Pare lipsit de romantism să aduci vorba despre bani atunci când se discută despre dragoste, dar este o discuție necesară. În prezent, unul dintre motivele pentru care multe persoane amână căsnicia este nevoia de stabilitate financiară și siguranța unui loc de muncă bun.
Emanciparea femeii a făcut ca tot mai multe reprezentante ale sexului frumos să își pună cariera pe primul plan și abia apoi să lase loc romantismului în viața lor. Nu doar femeile își plasează jobul înaintea familiei, ci și bărbații, care vor să aibă o putere financiară crescută înainte să își întemeieze propria familie.
Cât e de important locuitul împreună?
În vremurile moderne, locuitul împreună înainte de căsătorie a devenit aproape o regulă. În trecut, însă, îndrăgostiții care doreau să trăiască sub același acoperiș și să aibă parte de intimitate erau nevoiți să se căsătorească. Cum societatea a devenit mai permisivă din acest punct de vedere, oamenii pot să încerce traiul împreună înainte ca relația să devină oficială.
Mai mult decât atât, ultimii ani au făcut ca puținele cupluri care se avântă în căsnicie fără experiența locuitului împreună să fie privite ca o abatere de la regulă. După ce unele studii sugerau că locuitul împreună înainte de căsnicie crește șansele unui cuplu să ajungă la divorț, alte analize au venit să le contrazică sugerând că nu influențează cu nimic șansele ca un cuplu să se despartă.
Ce rol joacă dorința de a cunoaște și a experimenta mai mult?
În zilele noastre, oamenii sunt mai liberi ca niciodată, mai ales în România. Acest lucru îi determină pe mulți să aleagă experiențe cât mai multe în detrimentul căsnciei. Dorința de a călători, de a cunoaște cât mai multe persoane, de a te dezvolta personal face ca mariajul să fie amânat în favoarea experiențelor.
Căsnicia, în prezent, este văzută ca un lucru care îți poate afecta dezvoltarea în carieră, te poate împiedica din a-ți împlini anumite visuri și te determină să renunți la anumite dorințe. E greu să ai parte de o relație sănătoasă, dacă ai în permanență regrete și este și mai greu să nu îți învinuiești partenerul pentru lucrurile pe care nu le-ai făcut. Din acest motiv, experiențele de viață și satisfacerea curiozităților legate de lume ar trebui luate în considerare înainte de a face pasul cel mare.
Luând în considerare toți factorii enumerați mai sus, e greu de determinat care este momentul potrivit pentru căsătorie, mai ales în vremuri în care burlăcia după 35-40 de ani nu mai este privită ca un faux-pas. Rămâne, însă, cert faptul că e nevoie de o cunoaștere foarte bună a propriei persoane, cât și a persoanei lângă care vei trăi pentru a avea o șansă cât mai mare de reușită în viața de cuplu.
Sursa foto: Shutterstock