Ce plante îți redau pofta de viață
Nu trebuie să cunoști toate secretele fitoterapiei pentru a putea folosi aceste plante în ceaiuri, siropuri sau ca suplimente alimentare, însă trebuie să știi ce proprietăți au, cum te pot ajuta și dacă trec de parafa medicului, în cazul în care există diferite afecțiuni.
Sunt însă plante care vindecă mai degrabă sufletul, sau care au rolul de a readuce corpul într-o stare de armonie, așa că pot fi la fel de utile precum ceaiurile care te scapă de răceală. Unele dintre ele sunt cunoscute în medicina ayurvedică, sau ca remedii florale – terapii care leagă sănătatea trupului de cea emoțională – dar o plantă care ajută în risipirea emoțiilor negative este și banala sunătoare, utilizată de multă vreme ca antidepresiv ușor, sub formă de infuzie.
Când poți folosi astfel de remedii? Atunci când te confrunți cu stări negative sau, în cazul anumitor plante, când ai nevoie de o reechilibrare a întregului organism. Trebuie să știi că legătura dintre emoții și sănătate este studiată de mult timp, iar stresul, certurile, pesimismul, apatia, dar și râsul sau momentul când te îndrăgostești influențează diferite procese din corp. De exemplu, potrivit articolului de mai sus, un studiu pe termen lung, desfășurat în Statele Unite, a arătat că femeile care obișnuiesc să își inhibe nemulțumirea în timpul confruntărilor cu partenerii lor sunt mai expuse riscului de infarct sau cancer.
Acestea fiind spuse, iată câteva dintre plantele care înlătură stările negative:
Ceaiul de mușețel calmează corpul și mintea și, consumat seara, este un remediu excelent dacă ai frecvent probleme cu somnul. I se alătură sunătoarea, folosită în cazul depresiilor ușoare, tot sub formă de ceai, două sau trei căni pe zi fiind suficiente.
Rhodiola este o plantă care crește în regiunile reci ale Globului, din Scandinavia, până în America de Nord, dar pe care o găsești și la noi, sub formă de ceai sau supliment alimentar. Aceasta crește energia și performanțele sportive, are rol antiîmbătrânire, combate stresul și stările emoționale negative, ajută memoria și sistemul imunitar. Rhodiola nu trebuie asociată cu medicamentele antidepresive și nu este recomandată femeilor însărcinate.
Roinița este o altă plantă pe care o poți găsi în plafaruri, ceaiul fiind indicat în afecțiuni intestinale și biliare, dar și ca sedativ, în cazul stărilor de iritabilitate sau melancolie.
Brahmi este o plantă ayurvedică folosită pentru a îmbunătăți memoria, dar și pentru a reduce stresul și sentimentul de anxietate. Planta ajută, în general, procesele cognitive, sporind, de exemplu, capacitate de concentrare și poate fi folosită și ca remediu împotriva insomniilor. Se găsește de obicei sub formă de pulbere, care poate fi diluată în apă, doza recomandată fiind de 2-10 g pe zi.
Valeriana este, de asemenea, cunoscută ca antidepresiv natural, ceaiul fiind recomandat și în cazul atacurilor de panică, insomniilor sau al tulburărilor determinate de menopauză. Ceaiul funcționează ca un sedativ, însă este important să nu se depășească doza zilnică recomandată, altminteri pot apărea intoxicații.
Pudra de orz verde este un remediu natural care echilibrează metabolismul, încetinește procesul de îmbătrânire, reglează tensiunea arterială, combate oboseala și anemiile, regenerează pielea și părul. Se consumă diluată într-un pahar cu apă sau suc natural de fructe, nu mai mult de 3-4 săptămâni, doza zilnică fiind de 3-5 grame.
Sursa foto: Shutterstock