Cei 4 hormoni care influențează aspectul pielii
Este știut faptul că dereglările hormonale pot cauza acnee, dar modificările nivelului de hormoni pot afecta pielea și altfel.
Cei patru hormoni care au legătură cu sănătatea și frumusețea pielii sunt estrogenul, testosteronul, cortizolul și hormonii tiroidieni. Să îi luăm pe rând și să vedem ce se întâmplă cu pielea când nivelul acestor hormoni crește prea mult sau, dimpotrivă, scade.
- Estrogenul
Estrogenul este un hormon produs de ovare, dar este prezent într-o cantitate foarte mică și la bărbați. Este implicat în producția de colagen și menținerea stării de hidratare a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă – după 40 de ani – nivelul de estrogen scade, ceea ce face ca pielea să se subțieze și să își piardă elasticitatea.
Un nivel prea ridicat al estrogenilor afectează, de asemenea, aspectul pielii. Una dintre afecțiunile des întâlnite este melasma (hiperpigmentarea pielii, de obicei la nivelul feței) care apare mai ales în timpul sarcinii.
- Testosteronul
Testosteronul stimulează activitatea glandelor sebacee, care au rolul de a proteja pielea împotriva factorilor nocivi din mediul extern, prin producerea unei substanțe grase (sebum). În cazul femeilor, prea mult testosteron duce la sindromul ovarelor polichistice, acnee, căderea părului și hirsutism.
Persoanelor care se confruntă cu un exces de sebum le este recomandat, printre altele, să limiteze consumul de produse lactate, care conțin hormoni ce pot stimula producția de sebum și să consume alimente care conțin Omega-3 (macrou, somon, spanac, broccoli, nuci) și zinc (semințe de dovleac, linte).
- Cortizolul
Numit și hormonul stresului, cortizolul este produs de glanda suprarenală și este eliberat ca răspuns la stres. Ritmul în care trăim face ca nivelul cortizolului să fie mai mereu crescut și noi să fim expuși riscului de a suferi de hipertensiune arterială sau depresie.
La nivelul pielii, stresul cronic poate duce la agravarea acneei și a eczemelor. Excesul de cortizol este și una dintre cauzele apariției vergeturilor – despre celelalte cauze și cele mai bune metode de tratament poți citi mai multe aici.
- Hormonii tiroidieni
Hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă. Secreția insuficientă de hormoni tiroidieni este ceea ce numim hipotiroidie, în timp ce secreția excesivă determină hipertiroidia.
În primul caz, când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, apar problemele de concentarare, oboseala, intoleranța la frig, iar pielea este foarte uscată. Când, dimpotrivă, tiroida produce hormoni în exces, acest lucru se manifestă prin stări de anxietate, iritabilitate, insomnie, scăderea în greutate, iar la nivelul pielii, apare traspirația excesivă. Doar medicul poate recomanda un tratament adecvat, după realizarea unor analize specifice.
Sursa foto: Shutterstock.com