Now Reading
Chei pentru reusita unei familii mixte

Chei pentru reusita unei familii mixte

Revista Psychologies

familie, parinti, copii


Traim intr-o societate deschisa, care nu mai privilegiaza casnicia unica. O noua casnicie aduce la un loc, cel mai adesea, copii din familii diferite.

1. Aranjamente finaciare si locative. Adultii trebuie sa se gandeasca pragmatic unde vor locui si cum vor imparti banii. Este bine ca noua locuinta sa nu fie „la tine sau la mine“, ci „noua noastra casa“.

2. Rezolvarea problemelor din mariajul anterior. Recasatorirea poate aduce la suprafata conflicte si probleme din primul mariaj, deopotriva pentru parinti, si pentru copii. De exemplu, unul dintre parteneri poate sa adanceasca si mai mult conflictul cu fostul partener dupa ce afla ca acesta isi reface viata.

3. Anticiparea deciziilor parentale grele. Noul cuplu trebuie sa discute rolul pe care parintele vitreg il va avea in cresterea copiilor din mariajul anterior. Chiar si cei care au trait impreuna inainte de casatorie trebuie sa o faca, pentru ca oficializarea legaturii inseamna ca cel nou venit in familie are un rol acum oficial.

4. Calitatea noii casatorii. In vreme ce cuplurile proaspat casatorite isi petrec primele luni de mariaj pentru a-si construi relatia, cei care au deja copii trebuie sa se ocupe mai intai de nevoile acestora. Adolescentii, aflati in perioada definirii sexuale, vor fi tulburati de aerul de romance din noua familie. Cu toate acestea, sotii trebuie sa isi dedice cu prioritate timp numai pentru ei doi.

5. Parinti de copii vitregi. A forma o familie, e, adesea, mult mai simplu decat a te adapta unei familii recompuse din adolescenti in diferite stadii de dezvoltare, pentru ca acestia tind sa se distanteze de parinti. Parintele vitreg ar trebui, in cazul adolescentilor, sa fie mai curand prieten.

6. Parintele vitreg si copilul altuia. In vreme ce parintele nou sosit in familie va dori sa stabileasca imediat o legatura solida cu copilul partenerului, acesta ar trebui sa se gandeasca mai intai la sexul copilului si la dezvoltarea lui emotionala. Copiii vitregi spun ca evita bucurosi apropierea fizica si ca prefera manifestarea verbala a afectiunii.

7. Cu parintele biologic. Dupa divort, copiii isi vor vedea mai bine de propriile lor vieti daca mentin o buna legatura cu mama sau tatal biologic. Dar odata casatoriti, parintii biologici raresc vizitele la copiii din primul mariaj, spre dezavantajul copiilor. Tatii par sa fie mai „vinovati“ de acest comportament decat mamele. Asadar, cresc sansele ca un copil sa se simta abandonat.

de Cristina Udangiu
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top