Cine sunt narcisicii
Stima de sine fara masura? Perceptie grandioasa a propriei persoane? Egoism si aroganta? Ce este, de fapt, narcisismul si care sunt limitele sale? Sa nu uitam ca intr-un numar recent din Psychologies (iulie-august 2010), pledam pentru o cantitate moderata de narcisism sanatos, care sa ne impace cu propria persoana.
Dar cine sunt narcisicii patologici? In cazul lor, egoismul si admiratia in exces pentru propria persoana sfarsesc prin a se intoarce impotriva lor. Cu toate acestea, un studiu facut de psihologi germani si publicat in Journal of Personality and Social Psychology (vol. 98/2010) spune ca, la prima interactiune, de obicei cei care ii intalnesc vor cadea mereu prada farmecului lor.
Secretul? Narcisistii fac totul pentru a convinge si a seduce anturajul. Atitudini si gesturi sigure, zambete si umor… dar mereu in cadrul unei relatii caracterizate prin manipulare. Ei cauta sa-i exploateze pe ceilalti in beneficiul lor. Atunci cand interlocutorii „se trezesc“, fermecatorii cei egocentrici raman singuri. La fel ca in Mitul lui Narcis. Este si cazul numeroaselor staruri de cinema, care, odata cazute in desuetudine, vor suferi depresii grave. Este riscul trairii prin privirea celorlalti…