Clinica Sens: prima Clinică de Psihosomatică, Psihoterapie din București
În mai, lună dedicată Conștientizării importanței sănătății mintale, în București s-a deschis prima clinică de psihosomatică cu servicii psihoterapeutice de evaluare și intervenție de tip multidisciplinar.
Sănătatea fizică a devenit o preocupare majoră la nivel mondial odată cu pandemia COVID-19. Mai mult, pandemia a evidențiat, de asemenea, importanța și necesitatea intervențiilor în domeniul sănătății mintale, deoarece oamenii din întreaga lume s-au confruntat și continuă să se confrunte și în prezent cu niveluri ridicate ale anxietății, stresului și depresiei.
Din punct de vedere clinic, consecințele acestor tulburări și al altora conexe își fac încă simțită prezența la cote crescute. Printre factorii multipli de stres, evidențiați într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) izolarea socială, constrângerile asupra capacității oamenilor de a munci sau pierderea locurilor de muncă, grijile financiare, imposibilitatea de a căuta sprijin din partea celor dragi și de a se implica în comunitățile lor, singurătatea, teama de infecție, de suferință și de moarte pentru sine și pentru cei dragi, durerea pierderii unor persoane dragi au fost unii dintre cei mai importanți declanșatori care au dus la creșterea tulburărilor menționate. Doar la finalul primului an de pandemie, prevalența globală a anxietății și a depresiei a crescut cu 25%, potrivit raportului OMS. Cu toate acestea, după cum afirma directorul general Adhanom Ghebreyesus, informațiile de care dispunem acum cu privire la impactul COVID-19 asupra sănătății mintale la nivel mondial reprezintă doar „vârful icebergului” și acest lucru trebuie privit ca un semnal de alarmă pentru ca toate țările să acorde mai multă atenție sănătății mintale și sprijinirii populației în acest demers.
Potrivit unei alte cercetări, din 2024, efectuate în Marea Britanie, 41,49% dintre persoanele care raportează anxietate se confruntă cu reacții de nivel mediu sau ridicat și aproape jumătate, mai precis 45%, dintre cei care suferă de anxietate au declarat că se simt rușinați să discute despre trăirile lor. Această realitate este însă reprezentativă pentru mai multe țări, iar neînțelegerea și prejudecățile adaugă o povară în plus asupra celor care suferă de astfel de tulburări.
În România, 1 din 5 români era afectat de o tulburare mintală și cel puțin 250.000 de români sufereau de o tulburare psihiatrică severă, înainte de pandemie, potrivit articolului „The prevalence and burden of mental and substance use disorders in Romania: findings from the global burden of disease study” („Prevalența și impactul negativ al tulburărilor mintale și al consumului de substanțe în România: concluzii din studiul global al impactului negativ al afecțiunilor”, Paziuc & Paziuc 2017 apud Iovu & Breaz, 2019). Dintre acestea, cele mai frecvente sunt cele anxioase (4,9%). Însă, așa cum precizează autorii articolului, deși pare că prevalența pentru tulburările de sănătate mintală este una dintre cele mai scăzute, comparativ cu alte țări din UE, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în România există încă un puternic stigmat asociat cu bolile mintale și, prin urmare, puține dintre persoanele care au nevoie de ajutor apelează la servicii de profil. Stigmatizarea legată de bolile mintale în România, conform unei alte cercetări, este o realitate cât se poate de concretă și are un impact puternic negativ atât asupra atitudinilor și comportamentelor de a căuta sprijin terapeutic, cât și asupra mediului de lucru și a relațiilor sociale ale persoanelor care se confruntă cu consecințele invalidante ale unor astfel de probleme de sănătate psihică.
Pornind de la necesitatea de a crea un cadru proprice atât psihoeducației tinerilor și adulților, cât și acordării de intervenții terapeutice integrate, trei specialiști în domeniul sănătății mintale au lansat, pe 23 mai, Clinica Sens. În luna dedicată Conștientizării importanței sănătății mintale, Corina Angelescu, medic primar în gastroenterologie și psihoterapeut analitic jungian, Silviu Dragomir și Marius Marițescu, psihoterapeuți analitici formați la Institutul C.G. Jung din Zürich, Elveția, alături de o echipă de profesioniști cu specializări variate, au pus bazele primului centru de psihosomatică cu o abordare holistică a sănătății pacientului și cu o structură de intervenție multidisciplinară. „Cea mai mare parte a vieții mele m-am ocupat de pacienți și relația cu corpul suferind. În ultimii ani m-a preocupat relația cu sufletul, care nu părea să aibă loc în cabinetul medical și rămânea neglijat și de către pacient, și de către medic. Experiența mea ca medic m-a învățat importanța de a trata oamenii ca un tot unitar, nu doar simptomele lor. De la aceasta nevoie a plecat ideea clinicii de psihosomatică: să luăm sufletul și corpul ca pe un întreg, întreg pe care să îl luam în grijă și să-i dam tot ceea ce are nevoie pentru a trăi în armonie.”, afirmă Corina Angelescu.
Clinica Sens oferă, astfel, servicii de psihoterapie, cu intervenții în tulburările de anxietate, depresie, fobii, burnout, dependențe și adicții și susținere în contexte de viață care marchează crize existențiale, divorț, separare, pierdere, atât prin terapie individuală, cât și de grup, specialiștii clinicii funcționând după un concept nou, de abordare integrată. „Pe noi toți, cei trei fondatori ai clinicii, ne leagă o veche prietenie și colegialitate. Acesta este fundamentul construcției pe care am lansat-o împreună. Buna comunicare și relațiile puternice, sincere și deschise între oameni duc inevitabil la proiecte reușite. Consider clinica Sens un astfel de proiect, unde ne întâlnim oameni cu formări și specialități diferite, dar cu un scop comun: să oferim cele mai bune metode de sănătate psihică și de dezvoltare personală clienților noștri. Acesta este pe scurt Sensul clinicii noastre.”, explică Silviu Dragomir care este totodată editor la Editura Trei și autor al cărții Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru.
Într-un sistem complex, pornind de la evaluare fizică și psihiatrică, clienții pot alege pe lângă serviciile de psihoterapie și pe cele adjuvante de nutriție, terapii corporale, acupunctură, presopunctură, osteopatie, pot învăța tehnici de meditație și relaxare utile în combaterea consecințelor stresului și anxietății, burnoutului. În plus, Clinica Sens oferă un produs inovator și intervenții pe baza Realității virtuale în terapia asistată de calculator, care s-a dovedit un instrument eficient pentru a trata persoanele cu sindrom post traumatic (PTSD), dar și multe alte probleme de sănătate mintală și emoțională, incluzând fobii, anxietate și depresie. „În peste 20 de ani de activitate managerială în diverse poziții de conducere în mediul corporativ, am observat numeroase cazuri de burnout, anxietate și alte afecțiuni psihosomatice în rândul colegilor mei, rezultate din presiunea constantă și echilibrul precar între viața profesională și personală. Fondarea clinicii este motivată și de dorința de a oferi un suport real și eficient pentru cei afectați de astfel de probleme.”, precizează, la rândul său, Marius Marițescu.
Ziua de 23 mai a marcat lansarea clinicii alături de colegi de breaslă și de invitați de renume din domeniile sănătății mintale, iar mesajul celor trei fondatori s-a concentrat pe nevoia de atenție și informare atât a publicului larg, cât și a specialiștilor asupra necesității acordării de sprijin în prezent și în viitorul apropiat, subliniind încă o dată efectele pe termen lung ale creșterii tulburărilor anxioase și depresive în primul rând, care rămân netratate. Și care aduc, pe lângă multă suferință, și o nevoie acută de sens existențial și de readaptare la o realitate diferită.
Construită pe o bază de încredere și confidențialitate, Clinica Sens reunește colaborarea unei echipe de terapeuți cu peste zece ani de experiență în psihoterapie, specialiști care își propun să ajute clienții și pacienții să depășească aceste tipuri de dificultăți, prin intervenții personalizate. Mai multe detalii, cei interesați pot afla pe www.clinicasens.ro sau contactând echipa la [email protected] și telefonic la 0775 345 346.