Now Reading
Concursul de debut literar Primul roman s-a încheiat – Anunțarea câștigătorilor

Concursul de debut literar Primul roman s-a încheiat – Anunțarea câștigătorilor

Revista Psychologies
concursul-de-debut-literar-primul-roman-s-a-încheiat-anunțarea-câștigătorilor

Miercuri, 25 august 2021, s-a încheiat concursul de debut literar, Primul roman, organizat de Editura Litera, în parteneriat cu Idea::Bank România, sponsor oficial.

Marele premiu al concursului, în valoare de 10.000 lei, îi revine romanului Translucid de Ligia Pârvulescu, poetă și avocată, volum ce va fi publicat în luna octombrie în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, a Editurii Litera. Pe locurile următoare s-au clasat romanele Încotro de îndreptăm de Pavel Nedelcu (Premiul al II-lea) și Femei de iasomie de Ionel Bușe (Premiul al III-lea), câștigătorii fiind recompensați cu vouchere în valoare de 1000 lei, respectiv, 500 lei în baza cărora își pot achiziționa cărți pe Litera.ro.

Juriul concursului literar a fost format din Cristina Bogdan, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare, Radu Aldulescu, scriitor, Mihai Ene, scriitor și lector universitar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și prezidat de Doina Ruști, scriitoare, scenaristă și coordonatoare a colecției Biblioteca de Proză Contemporană, Editura Litera.

LOCUL I: Ligia Pârvulescu a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității București și pe cele ale Facultății de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București, urmate de un master în Muzeologie și Patrimoniu Cultural. A urmat cursuri de dans și de istoria artei, precum și cursuri de muzică la Școala de Artă București. În 2014 debutează cu volumul de poeme Fluvii de asfalt, Casa de Editură Max Blecher. A publicat poezii în revistele literare Familia, Oglinda Literară, Subcapitol, DLITE, etc.

LOCUL II: Pavel Nedelcu este traducător, critic literar și prozator, licențiat în limbi străine, având master în traducere, la Università degli Studi, Torino. Câteva dintre eseurile și povestirile sale au fost publicate în reviste precum Tribuna (debut), OPT motive, Ateneu, Egophobia, etc., precum și în jurnale academice din Italia. A fost premiat la importante concursuri de literatură organizate de PEN (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB, revista Apostrof (2020), etc. Este redactor al revistei culturale LiterNautica.

LOCUL III: Ionel Bușe este profesor univ. de filosofie, Universitatea din Craiova, eseist, prozator, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat proză și teatru în numeroase reviste. A debutat în volum ca prozator la Editura Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2010, cu volumul Ultima vară cu Enikö și alte povestiri, pentru care a primit premiul USR, Craiova, 2011 și Premiul Revistei Scrisul Românesc. Alte lucrări publicate (eseuri și filosofie): Eseuri și schițe ontologice, Ed. Brâncuși, Tg-Jiu, 1997; O hermeneutică simbolică a basmului fantastic românesc, Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2000; Logica pharmakon-ului, Paideia, București, 2003;  Filosofia şi metodologia imaginarului, Scrisul Românesc, Craiova, 2005, printre altele.

Concursul s-a desfășurat în patru etape în perioada 17 iunie – 13 septembrie 2021, incluzând Înscrierea în etapa I în perioada 17 iunie – 19 iulie, Jurizarea în etapa II (21 iulie – 23 august), Anunțarea câștigătorilor în etapa III (25 august), etapa IV cea a Festivității de premiere urmând să aibă loc pe 13 septembrie.

„În primul rând, am avut ocazia să citesc un roman minunat, „Translucid”, al Ligiei Pârvulescu, apoi alte câteva texte memorabile. M-am bucurat de vocile tinere, de viziunile atât de reconfortante ale debutanților. Orice carte de debut are în ea un teritoriu imaculat, care-ți readuce tensiunea propriului început.” Doina Ruști, președintele juriului, scriitoare, coordonator colecție Biblioteca de proză contemporană.

„Idea::Bank România este un brand bancar modern și creativ, orientat permanent către noutate, inovație și descoperirea de noi talente. Susținerea concursului de debut literar «Primul Roman» face parte din strategia de susținere a educației prin cultură.” Mihaela Savu, Director Comunicare și Relații Publice Idea::Bank România.

Biblioteca de Proză Contemporană este cea mai recentă colecție de portofoliu a Editurii Litera și conține povești plasate în zilele noastre, diferite ca registru, fiecare reprezentând o noutate stilistică. Coordonată de scriitoarea Doina Ruști, această colecție își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Autorii și titlurile care fac deja parte din colecție sunt: Paturi oculte de Doina Ruști, Kyparissia de Alexandra Niculescu, I put a spell on you… de Allex Trușcă, Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu, Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, Isus din întuneric de Radu Găvan, Cabinetul albastru de Simona Preda, Salamandre de Liviu G Stan, dar și volumul colectiv Treisprezece. Proză fantastică.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top