Contracepția după 35 de ani. Ce ar trebui să știi
Dacă ai peste 35 de ani, probabil că ai încercat deja mai multe metode contraceptive până acum. Însă contracepția la această vârstă poate deveni un subiect delicat.
Multe femei, mai ales dacă sunt fumătoare, sunt nevoite să renunțe la contraceptivele orale începând cu 35 de ani. În plus, dacă medicul ți-a recomandat să eviți dispozitivele intrauterine sau dacă ai născut recent, s-ar putea să fii deja în căutarea unei alte metode contraceptive eficiente.
Ce-ai spune, în acest caz, de contracepția locală?
Mai puțin folosită decât restul metodelor contraceptive, contracepția locală poate fi ideală pentru femeile trecute de 35 de ani, dar și pentru cele de vârstă mijlocie, aflate în timpul perioadei de premenopauză. Această metodă reduce considerabil riscul sarcinii, fără a-l suprima însă total – eficacitatea sa este cu atât mai mare cu cât se respectă modul de utilizare.
De ce să optezi pentru contracepția locală, dacă ai împlinit 35 de ani
În primul rând, poți opta pentru contracepția locală, dacă ai anumite contraindicații temporare sau definitive pentru alte metode contraceptive.
Apoi, în cazul în care tu și partenerul tău ați hotărât de comun acord să renunțați la prezervativ, contracepția locală poate fi soluția pe care o căutați. Atenție însă!Contracepția locală nu previne bolile cu transmitere sexuală.
Poți utiliza un contraceptiv local și dacă în mod obișnuit iei contraceptive orale, dar ai uitat să administrezi o doză, de exemplu, dar și când ești în căutarea unei metode contraceptive episodice.
Ce trebuie să știi despre contracepția locală
Această metodă presupune introducerea unui ovul contraceptiv în vagin, cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual și asigură protecție timp de 4 ore. Totuși, dacă în această perioadă de timp ai mai multe contacte sexuale, va trebui să folosești un nou ovul de fiecare dată.
Spermicidul este sigur de folosit în orice perioadă a ciclului menstrual, atâta timp cât nu ai leziuni la nivelul vaginului. Altfel, el este distrus de săpun, drept urmare nu trebuie să folosești decât apă pentru igiena zonei intime, înaintea și după inserarea ovulului contraceptiv.
Contracepția locală poate fi folosită chiar și de către femeile care au născut recent, au trecut printr-un avort sau alăptează. Cu toate acestea, nu se recomandă asocierea cu un alt medicament cu administrare locală, deoarece acesta poate inactiva spermicidul.