Copilul genial al tablei de sah
Sunt oameni pe care soarta pare sa ii doteze cu toate calitatile: inteligenta, frumusete, ambitie, talent. Malina Aciu, o fetita de 13 ani din Alexandria, este unul dintre acesti oameni. Cititi, in continuare, povestea extraordinara a noii bursiere a Jurnalului de Fapte Bune.
Astazi tripla campioana nationala la sah, Malina a inceput sa se joace cu piesele pe tabla inca din gradinita. „Ma mai jucam cu tata si imi placea, dar nici eu, nici parintii, nu vedeam in asta mai mult decat un hobby.
Abia in clasa a treia am participat la o competitie la clubul sportiv, ma tot antrenasem acasa si am zis sa vad unde stau fata de jucatorii profesionisti”, spune. A avut un rezultat suficient de bun cat sa fie remarcata de fondatorul Clubului Municipal de Sah, Marin Marinica.
De atunci, fetita a inceput sa acumuleze trofeu dupa trofeu, asezate acum cu mare grija deasupra patului. Probabil colectia ar fi fost si mai bogata daca si-ar fi permis sa participe la cate concursuri si-ar dori – „doar asa poti evolua, luand contact direct cu cei mai buni jucatori”.
Olimpica la mai toate materiile
Din fericire, printre competitiile la care a luat parte se numara si doua internationale: anul trecut, Campionatul Mondial de Sah Clasic din Durban (Africa de Sud), anul acesta, Europenele de Sah Clasic din Porec (Croatia).
La ambele a fost invitata de organizatori, prin urmare, singurele costuri care reveneau familiei erau cele de calatorie, pe care le-a acoperit un om de afaceri celebru pe plan local, Florin Titirisca.
Chiar daca nu a avut timp sa se bucure de aceste iesiri din tara, stie ca doar participand la acest tip de competitii, cele cu adevarat globale, poate ajunge la nivelul dorit. Si-ar dori insa sa ajunga acolo “cum se cuvine”, insotita de antrenor, cum fac ceilalti competitori.
Antrenorul este un stalp pentru jucator, este si suport psihic, si artizan – el fiind cel care studiaza strategia adversarilor si adapteaza jocul la aceasta.
Or, ea abia daca isi vede antrenorul, pe marele maestru Petre Grigore, o data pe an la campionatul national, el activand in alt colt al tarii, la Snagov. Se vede, in schimb, saptamanal, pe Skype, dupa ce profesorul a acceptat s-o pregateasca la finalul lui 2013.
Citeste continuarea articolului AICI.