Now Reading
Creierul si obezitatea

Creierul si obezitatea

Revista Psychologies

creier, tomografie

Regiuni ale creierului responsabile de cognitie si memorie sunt mai mici dupa o anumita varsta la persoanele care au avut probleme serioase de greutate decat la cele mai suple. Mai mult, creierul obezilor pare in ima­ginile scanate mai batran cu 16 ani decat varsta reala a posesorului…

Micsorarea volumului cerebral este semn destul de sigur de dementa senila si se poate face o legatura cu greutatea persoanei, atribut care o predispune la boli cerebrale. Studii anterioare sugerau ca obezitatea la varsta mijlocie creste riscul aparitiei senilitatii zeci de ani mai tarziu. Astazi, scanarile creierului persoanelor in varsta pot indica, suplimentar, si zonele cele mai afectate.

Neurologul Paul Thompson de la Universitatea din California (Los Angeles) a observat in grupul celor 94 de persoane de peste 70 de ani studiate, ca cei cu un coeficient de masa corporala mai mare aveau creierul mai mic in partea frontala si temporala, arii cu rol fundamental in planificare si memorie. „Creierele celor cu exces de greutate aratau cu opt ani mai batrane decat ale celor slabi. Iar obezii par cu 16 ani mai in varsta“, spune Thompson.

Nivelurile ridicate de insulina si diabetul de tip 2 ce apar adesea in combinatie cu obezitatea sunt, de asemenea, factori de risc pentru pierderea de tesut cerebral si dementa senila. Asadar nivelurile de grasime din corp cresc sansele ca arterele sa se blocheze. Asta inseamna mai putin oxigen in creier, de unde si reducerea metabolismului si micsorarea volumului locuitorului cutiei noastre craniene…

Echipa de neurologi californieni mai afirma insa ca practicarea constanta a sportului, obicei care amelioreaza sanatatea cardiovasculara si fluxul sangvin, protejeaza exact acele arii cerebrale care par mai vulnerabile.

„Sportul constant protejeaza cam aceeasi cantitate de tesut ce pare sa se piarda la obezi“, spune Thompson. Asadar fluxul sangvin este cel care intretine sanatatea cerebrala. Aceste arii se modifica foarte mult in decursul vietii adulte si sunt mai sensibile la schimbari in cantitatea de oxigen si nutrienti, detaliaza Thompson. Asadar sport si legume. Ce noutate, nu?
New Scientist, august 2009

Foto : dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top