Cum îți influențează dispoziția temperatura din locuință
Majoritatea persoanelor acordă mare atenție modului în care își decorează locuința, însă uită să ia în calcul un aspect important, care le influențează starea de spirit și deciziile.
Temperatura camerei în care ne petrecem timpul are un impact major asupra dispoziției noastre și poate avea un efect și asupra modului în care luăm decizii, arată cercetările recente. Multe corporații au început să ia măsuri pentru a controla temperatura de la locul de muncă, astfel încât oamenii să își atingă maximul de productivitate. Iar marile magazine se folosesc și ele de acest truc, pentru a ne convinge să cumpărăm mai mult și mai des. Iată cum te influențează temperatura camerei și ce poți face pentru a-ți crea un ambient cât mai plăcut:
Temperaturile nepotrivite ne predispun la depresie
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că persoanele care suferă de depresie au un dezechilibru la nivelul procesului de termoreglare. De exemplu, persoanele deprimate au o temperatură a corpului ușor crescută, dar organismul lor nu transpiră pentru a se răcori. Soluția ar fi corelarea temperaturii lor cu cea a locuinței, pentru a stimula organismul să producă serotonină, un hormon al fericirii, care anihilează simptomele depresiei.
O temperatură de 22-24 de grade Celsius este optimă pentru organismul nostru, atunci când dormim, iar o temperatură de 25-26 de grade Celsius este cea mai bună atunci când vrem să ne relaxăm. Dar să menții o temperatură ambientală constantă se poate dovedi mai greu decât te-ai aștepta. Cel mai simplu este să ai un aparat cu termostat, pe care să îl poți regla la temperatura dorită și care să fie și economic din punct de vedere al energiei consumate. Există însă astfel de aparate portabile și utile, care distribuie căldura în mod egal și care îți permit să controlezi pe deplin temperatura din încăpere, astfel încât să te relaxezi și să te încarci cu bună dispoziție.
O temperatură mai scăzută e benefică pentru productivitate
O temperatură mai scăzută ne ține organismul alert și ne sporește atenția. Asta deoarece organismul depune efort pentru a ne încălzi și ne face să fim mai activi. De aceea, multe companii mențin o temperatură ambientală mai scăzută, pentru a crește productivitatea angajaților. Însă o încăpere prea rece, de 20 de grade Celsius sau mai puțin, ne face să comitem cu 44% mai multe greșeli, deoarece nu ne simțim suficient de confortabil încât să ne putem concentra, iar corpul nostru își direcționează energia spre a ne încălzi. Studiile arată că temperatura optimă pentru productivitate este cuprinsă între 21 și 25 de grade Celsius.
Temperaturile prea mari ne stresează și ne obosesc
Când ne este prea cald, corpul nostru încearcă să se răcească și consumă energie. Asta ne face să ne simțim epuizați și lipsiți de vitalitate. Deși anotimpurile calde sunt asociate cu o creștere a activităților fizice, multe dintre acestea, de exemplu înotul, sunt practicate cu scopul de a ne răcori. Încăperile în care este prea cald ne influențează în mod negativ starea de spirit și ne dau o stare de agitație, stres și agresivitate. De aceea, este un lucru esențial să menținem o temperatură nu mai mare de 25 de grade Celsius, care ne va asigura confortul termic și va îndepărta orice stare de iritabilitate sau de letargie.
Felul în care organismul resimte temperatura este strâns legat și de nivelul de umiditate din încăpere. O cameră prea umedă favorizează dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, poate cauza probleme respiratorii și agravează astmul și alergiile. Pe de altă parte, o cameră prea uscată irită mucoasele și poate cauza mâncărimi sau iritații la nivelul pielii. Nivelul optim de umiditate este cuprins între 30 și 50%, iar cel mai ușor îl poti controla cu ajutorul unui umidificator sau dezumidificator, în funcție de nivelul de umiditate constant din locuința ta.
Așadar, când nu te simți în apele tale, ești lipsit de energie sau într-o stare de nervozitate, este posibil ca temperatura camerei în care te afli să îți amplifice starea, în loc să te relaxeze și să te binedispună. Asigură-te întotdeauna că temperatura din locuință este cea optimă, care să îți asigure maximul de productivitate și o stare generală bună.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: kudla