Cum îți resetezi personalitatea: 3 pași care îți vor reda încrederea de sine
Au trecut mai bine de 7 luni de la începutul anului şi poate e cazul să faci un mic bilanţ. Ai reuşit să-ţi îndeplineşti planurile setate de Anul Nou?
Multe persoane îşi setează obiective la începutul anului. De cele mai multe ori, aceste obiective sunt de fapt dorinţe, care se axează în jurul unor idei cum ar fi „vreau să citesc mai mult” sau „vreau să câştig mai mult” sau „vreau să ies mai mult cu prietenii”.
Din păcate, doar 8% dintre planurile de la început de an se îndeplinesc, potrivit unui studiu publicat de Statistic Brain Research Institute. Asta se întâmplă din mai multe cauze, dar cea mai importantă dintre ele este legată de faptul că, cel mai probabil, cei care își setează aceste obiective nu au suficientă încredere în ei înșiși.
Primul pas este să fii mereu sincer cu tine însuți. Mai departe, iată trei sfaturi care te pot ajuta să-ți recapeți încrederea de sine.
1. Fă promisiuni pe care le poți respecta
Promisiunile neîndeplinite sunt printre cele mai comune motive de dezamăgire, fie că ni le facem nouă înșine sau ni le fac alții. Este foarte plăcut să-ți setezi țeluri și să-ți faci planuri de viitor, însă nu uita că eșecul ar putea să-ți afecteze grav încrederea de sine.
Nu trebuie să renunți la planurile de amploare doar de teama eșecului. Poți să te gândești în continuare la mașina ideală, la casa de vis și la jobul bine plătit. Cu toate astea, e de preferat să îți împarți scopurile în etape mai mici, ușor realizabile. Cu fiecare reușită vei avea mai multă încredere în tine.
Cum faci asta?
De exemplu, dacă ești fumător, poți renunța la țigările clasice în favoarea unui dispozitiv IQOS. Acesta încălzește tutunul, nu îl arde. Asta înseamnă că vei scăpa, în acest fel, de două neplăceri majore ale fumatului: scrumul și fumul. Este un pas mărunt care poate să ducă la schimbări majore în viața și în atitudinea ta.
2. Învață să te apreciezi necondiționat
Uneori, noi înșine suntem cei mai mari critici ai noștri. Tocmai pentru că știm foarte bine ce vise avem, ce reușite și ce eșecuri. Cu toate astea, specialiștii spun că trebuie să te apreciezi necondiționat, cu alte cuvinte să aduci pozitivismul în viața ta și să nu te mai privești cu ochi critici.
Faptul că te apreciezi mai mult nu înseamnă că nu mai ai nevoie de îmbunătățiri sau că nu vei mai face pași în această direcție. Pur și simplu, vei avea mai multă încredere în instinctul și în judecata ta, iar asta va însemna că nu vei mai fi ușor de influențat de alte persoane.
Cum faci asta?
De exemplu, poți începe prin a sta de vorbă mai des cu tine însuți. Un moment de introspecție pe zi e un început bun, care te va ajuta să vezi mai ușor ce lucruri ai făcut sau nu, ce ar fi trebuit să faci, ce eșecuri ai avut, dar și ce reușite ai bifat.
3. Bazează-te mereu pe punctele tale forte
E important să păstrezi mereu o părere pozitivă despre tine și să îți stabilești țeluri de mai mică amploare, dar la fel de important este să știi care sunt punctele tale forte și să te bazezi doar pe ele. Chiar dacă ai vrea să știi să cânți la pian, nu îți sprijini încrederea de sine pe talentul tău, dacă nu ai luat niciodată lecții.
Încrederea de sine trebuie să se sprijine pe lucrurile pe care le poți face mult mai bine decât alții. Punctele tale slabe nu trebuie reparate. Învață care sunt atuurile tale și concentrează-te asupra lor. În acest fel vei afla mult mai repede care este rolul tău în lume și cum poți să faci mult mai multe lucruri bune.
Cum faci asta?
Nu te teme să le arăți celor din jur cine ești cu adevărat, cu tot cu părțile bune și cu părțile mai puțin favorabile. Ai nevoie de putere ca să-ți arăți vulnerabilitățile, iar asta nu înseamnă deloc că dai dovadă de slăbiciune. Și mai ales, nu încerca să pari altcineva decât ești. E doar un fel de a spune că nu te consideri suficient de bun.
Sursa foto: Shutterstock