Cum ne iubim… si cum ne despartim
La Universitatea din Illinois un grup de cercetatori a publicat un studiu asupra felului cum oamenii isi aleg partenerul si asupra felului cum perspectiva asupra sentimentelor le influenteaza satisfactia afectiva.
Studiul s-a desfasurat online si presupunea implicarea in cateva scenarii de relatie cu un partener imaginar. „Interesant e ca toti au reactionat la aceeasi persoana si acelasi scenariu”, a declarat unul din cercetatorii implicati. Totusi, raspunsul final a fost diferit. Psihologii au descoperit ca stilul de atasament – securizant, evitant sau anxios-ambivalent – este o premisa de predictie a raspunsurilor.
„Cei foarte nesiguri vor interpreta cel mai probabil actiunile partenerului in sens negativ si vor alege sa raspunda in consecinta”, a mai spus cercetatorul. Cei cu atasament securizant vor alege, foarte probabil, interpretari pozitive, care nutresc relatia. Indragostitii cred ca vor suferi mai mult la despartire decat sufera in mod real. Aceasta este concluzia lui Eli Finkel, psiholog la Weinberg College din Evanston, SUA.
Oamenii anticipeaza foarte prost cantitatea de suferinta atunci cand li se cere sa prevada cum se vor simti in caz de stres afectiv, cum ar fi despartirea, de exemplu. Finkel a cerut unui numar de 26 de persoane (10 femei si 16 barbati) sa raspunda timp de 6 luni la niste chestionare despre intensitatea sentimentelor lor si ce vor simti daca se despart. Studiul arata ca mai ales cei foarte indragostiti si care s-au despartit de iubit/a s-au descurcat destul de bine dupa ruptura, mai bine decat credeau…
de catalina cristescu
poze din arhiva Edipresse.