Cum poți folosi psihologia designului de interior în favoarea ta
De obicei, când vorbim despre designul de interior ne referim mai degrabă la aspectele estetice, la cum putem decora într-un anumit stil sau care sunt ultimele trenduri de care să ținem cont. Însă poate mai important decât atât este impactul pe care designul unei locuințe îl poate avea asupra stării noastre de spirit.
Numeroase studii au demonstrat că, la fel cum un decor potrivit ne poate îmbunătăți starea de spirit, ne poate face să ne simțim calmi și relaxați, un design nepotrivit ne poate accentua stările de depresie, de anxietate sau ne poate face să ne simțim mai obosiți decât suntem. Vestea bună este că odată ce conștientizăm aceste lucruri ne putem folosi de câteva trucuri de design interior pentru a beneficia din plin de toate avantajele unui design personalizat în funcție de propriile noastre trăiri și percepții. Iată câteva sfaturi de care este bine să ții cont în amenajarea locuinței:
Culoarea are cel mai mare impact asupra stării de spirit
Psihologia culorilor a început să fie studiată încă din secolul 19, când Johann Wolfgang von Goethe a publicat o carte intitulată „Teoria Culorilor”. Deși există încă dezbateri privind impactul culorilor în funcție de nuanțele pe care le alegem, atât psihologii, designerii de interior, cât și specialiștii în marketing sunt de acord cu următoarele:
- Roșul este o culoare care simbolizează pasiunea, drept urmare poate fi folosită pentru a da mai multă căldură unui spațiu și a crea o atmosferă intimă.
- Portocaliul emană energie și poate spori creativitatea, fiind folosit adeseori drept culoare de accent, deoarece în doze mari îi face pe oameni să se simtă copleșiți.
- Galbenul este asociat cu fericirea și creativitatea și funcționează cel mai bine în combinații cu culori neutre, în încăperi bine luminate, pentru a crea o atmosferă calmă.
- Verdele este o culoare liniștitoare, care este adeseori recomandată pentru spațiile în care ne petrecem timpul liber relaxându-ne.
- Albastrul este o culoare proaspătă și are un efect relaxant, ceea ce îl face potrivit pentru spațiile intens tranzitate, precum holul, dar și pentru decorarea băii sau bucătăriei.
- Violetul este o culoare regală care simbolizează adeseori luxul, motiv pentru care designerii o recomandă mai ales pentru livingurile decorate formal sau pentru dormitoarele sofisticate.
- Griul aduce o senzație de liniște și serenitate, fiind potrivit pentru amenajarea birourilor, dar și pentru băi sau bucătării.
- Maroul este o culoare potrivită pentru spațiile în care se adună toată familia sau în decorurile rustice.
- Negrul simbolizează putere și dominație, dar poate fi folosit și în amenajarea unui dormitor care să se transforme în propria ta oază în care să te retragi, să meditezi sau să te odihnești.
- Albul semnifică puritate și curățenie, fiind o culoare ideală pentru definirea unor spații, însă designerii ne recomandă să îl folosim în combinație cu alte culori, pentru a evita aspectul de spital al unei încăperii decorată toată în alb.
Materialele folosite ne pot spori confortul
Atunci când ne alegem mobilierul sau decorațiunile, primul lucru la care ne gândim este cum vor arăta aceste piese integrate în decorul locuinței noastre. Estetica acestor elemente este, cu siguranță, importantă, însă gândește-te cum ar fi să cumperi o canapea doar pentru că îți place cum arată, chiar dacă materialul din care este fabricată nu este tocmai confortabil sau pe placul tău.
Lucruri precum textura și gradul de confort al unui material sunt aspecte pe care nu ar trebui să le ignorăm. Dacă vrei o dovadă concretă, gândește-te cum te simți când îți scufunzi picioarele într-un astfel de covor pufos. Nu-i așa că te simți instantaneu relaxată și pe deplin confortabil? De această regulă ar trebui să ținem cont și când ne alegem salteaua, canapeaua, pernele, pernuțele decorative, fotoliile sau scaunul de birou.
Desigur, aici intervin preferințele fiecăruia. Unii preferă saltele moi, alții pe cele ferme. Important este ca atunci când testezi o piesă de mobilier, o pătură sau o pernă să te simți cu adevărat relaxată.
Stilul de design, un aspect adeseori ignorat
Puțini sunt cei care se gândesc la amenajarea apartamentului într-un anume stil. Cei mai mulți dintre noi au locuințe amenajate într-un stil modern sau minimalist, pe care l-au completat și personalizat cu câteva decorațiuni sau plante. Însă există numeroase stiluri de design de interior, iar printre acestea cu siguranță îl vei găsi și pe acela care ți se potrivește cel mai bine.
De exemplu, un stil rustic este perfect pentru persoanele mai tradiționale, care adoră să își petreacă timpul în aer liber, stilul romantic li se potrivește celor melancolici sau nostalgici, un stil eclectic este ideal pentru cei care se plictisesc repede sau trec de la o stare la alta în câteva minute, în timp ce un stil minimalist este recomandat celor care apreciază în primul rând funcționalitatea unei locuințe.
Alegerea unui stil de decor care se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor tale înseamnă că te vei simți mai bine în propria ta locuință și că aceasta va deveni locul tău de refugiu, oaza de liniște și relaxare în care te retragi după o zi grea sau la finalul unei săptămâni stresante.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:NinaMalyna