Cum să ai parte de productivitate maximă când lucrezi de acasă. 3 factori de care trebuie să ții cont
Sigur ți-ai dorit și tu, de multe ori, să ai posibilitatea să lucrezi din confortul propriului cămin, fără a mai fi nevoie să te deplasezi la birou de fiecare dată. Pentru multe persoane, această posibilitate pare a fi un vis irealizabil.
Însă studiile din ultimii ani arată că lucrul de acasă este mai benefic pentru sănătatea mentală și fizică a angajaților decât ai crede. Muncind astfel, te poți bucura de un program mai lejer, pe care ți-l faci singur, ceea ce te ajută să fii mai productiv și să stai departe de stresul de la birou. În plus, acest stil de viață te îndeamnă să mănânci mai sănătos, deoarece, stând acasă, poți găti zilnic cu ingrediente proaspete.
Totuși, să lucrezi în propriul cămin presupune și câteva dezavantaje, care însă pot fi înlăturate cu ajutorul câtorva trucuri simple. De exemplu, dacă nu ai un spațiu optim pentru a-ți face treaba, îți va fi foarte greu să te concentrezi și să fii productiv. Iată, deci, ce trebuie să faci pentru a fi cât mai eficient atunci când muncești de acasă:
Iluminează-ți corespunzător spațiul de lucru
Intensitatea și tipul luminii care te înconjoară în timp ce lucrezi pot avea un impact major asupra asupra fericirii și a productivității tale. Expunerea la lumină îți potențează atenția și îți influențează starea de spirit. Deci, dacă lumina nu e suficient de bună în spațiul tău de lucru, riști să nu te poți concentra asupra a ceea ce ai de făcut și chiar să te simți obosit și plictisit. De aceea, este important să te preocupi de acest aspect și să folosești becurile potrivite pentru tipul de muncă pe care îl faci.
De exemplu, aceste soluții de iluminare au un indice mare de redare a culorii. În plus, lumina generată de acestea poate fi reglată după preferințele tale. Dacă ai de făcut un brainstorming, poți să-i scazi intensitatea pentru mai multă creativitate și inspirație sau, dacă vrei să fii mai atent, o poți spori. În ambele cazuri, randamentul în ceea ce privește munca pe care o depui va crește considerabil.
Îmbracă-te adecvat pentru serviciu
Când știi că nu mai trebuie să mergi la birou dis de dimineață, ai tendința de a rămâne în pijamale și de a te face comod. Instinctul este unul normal, însă poate fi extrem de periculos atunci când vine vorba de programul tău de serviciu. Corpul tău cunoaște acea senzație de confort și o asociază cu o zi liberă de stat degeaba. Cu alte cuvinte, mintea nu mai face distincție între muncă și relaxare, din cauza acestui obicei. Dacă vrei să fii productiv, trebuie să renunți la astfel de gânduri.
Cel mai bun mod de a te pregăti pentru o astfel de zi de muncă este să-ți urmezi vechea rutină pe care o aveai atunci când mergeai la birou: trezește-te, fă un duș, ia micul dejun și alege-ți o ținută în care ai putea ieși în oraș. Nu trebuie să fie nici prea incomodă, ci doar atât cât să îți inducă gândul că acum lucrezi și nu ai voie să te așezi în pat sau să fii distras.
Stabilește-ți un program clar în fiecare zi
Când lucrezi de acasă, nu mai este nimeni acolo care să îți spună ce să faci de fiecare dată. De aceea, tu trebuie să fii cât mai responsabil și să îți stabilești corespunzător orele de muncă, precum și pauzele. Un program fix te poate ajuta să fii mai eficient prin simplul fapt că îți arată când ai voie să te relaxezi și când trebuie să muncești. Mai mult decât atât, dacă lucrezi după un program, mintea ta va asocia serviciul cu o activitate importantă, obligatorie, peste care nu va putea trece atunci când intervin distracțiile. Cu atât mai important este ca programul tău zilnic să fie scris pe un calendar pe care să îl poți pune undeva la vedere, preferabil lângă masa la care lucrezi. Acest lucru te va motiva și, astfel, îți va spori eficiența.
Pentru mulți oameni, deplasarea la serviciu este un mare stres, pe când alții se simt deranjați de lipsa de flexibilitate pe care le-o oferă munca la birou. De aceea, lucrul de acasă s-a dovedit a fi mai benefic, în multe privințe, decât cel exercitat la birou. Totuși, trebuie să iei în considerare anumite obiceiuri, precum cele pe care ți le-am prezentat mai sus, pentru a fi cât mai productiv în ceea ce faci chiar și acolo unde confortul reprezintă o mare distragere.
Sursa foto: Shutterstock