Cum să-ți amenajezi casa pentru a avea mereu o stare bună de spirit
Casa ta este locul în care ar trebui să te simți cel mai bine, unde odată închisă ușa de la intrare, să te cuprindă un sentiment de siguranță și confort. Acel loc numit „acasă” înseamnă foarte mult pentru fiecare dintre noi și ne influențează în mare măsură starea de spirit. Află care sunt detaliile care contează și ce trebuie să faci pentru o crea o atmosferă pozitivă în orice încăpere.
Ambientul contribuie semnificativ la starea noastră de spirit. În plus, chiar dacă poate părea greu de crezut, acesta îți poate afecta comportamentul și starea emoțională, poate facilita sau descuraja interacțiunea, poate crește sau reduce nivelul de stres. Mai mult, studiile arată că un mediu plăcut și sănătos poate să-ți îmbunătățească sistemul imunitar.
De la obiecte, la culori sau lumina din jurul nostru, toate ne pot influența în mod pozitiv sau negativ. Iar casa ta este primul lucru pe care îl vezi dimineața, după ce abia ai deschis ochii, și seara, înainte de culcare. Învață cum să amenajezi pentru a te bucura de aceste beneficii.
Un aspect deosebit de important: utilarea eficientă
Dacă nu reușești să faci legătura între utilarea casei tale și starea de bine, gândește-te la ce ai simțit ultima dată când nu funcționa hota, sau televizorul, sau atunci când ți-ai fi dorit să gătești o anumită rețetă, dar nu ai putut pentru că nu ai cuptor. O casă utilată în mod eficient te va face să beneficiezi de tot confortul de care ai nevoie și îți va oferi libertatea de a face ceea ce-ți place, așa cum îți place. Acest aspect este foarte important atunci când este vorba de bucătărie, deoarece o aparatură de calitate te va ajuta să gătești gustos și rapid. Fă alegerile în funcție de nevoile tale și informează-te de fiecare dată. De exemplu, dacă este vorba de alegerea cuptorului, trebuie să știi că există mai multe opțiuni. Exista cuptoare clasice, pe gaz, dar și cuptoare electrice.
În același mod, poți opta pentru frigider sau pentru combină frigorifică, robot de bucătărie sau mixer. Ceea ce contează în definitiv este să simți că nu-ți lipsește nimic atunci când ești acasă.
Culorile predominante
Studiile au dezvăluit de-a lungul timpului nenumărate moduri în care suntem afectați de culori. Conform specialiștilor în domeniu, culorile acționează asupra noastră activ, pasiv și neutru. În funcție de acest aspect, există diferite recomandări cu privire la culorile pe care ar trebui să le alegi la decorarea anumitor încăperi. Roșu este recomandat pentru sufragerie, galben pentru bucătărie și baie, albastru pentru dormitor sau sufragerie, verdele este potrivit pentru aproape toate încăperile.
Cu toate că fiecare culoare în parte este de obicei atribuită unei anumite stări sau emoții, acest lucru depinde foarte mult de cultură și de experiențele personale. Astfel, poate cel mai bun sfat este să-ți amenajezi locuința în culorile care te inspiră și care te fac să te simți bine.
Încearcă totuși să echilibrezi nuanțele reci cu cele calde, iar în ceea ce privește culorile neutre, le poți folosi în ce cantitate vrei. Moderația este un detaliu important de care ar trebui să ții cont.
Pune accent pe momentele fericite
Pozele cu familia, prietenii, sau din locurile pe care le-ai vizitat îți aduc un sentiment de liniște și fericire? Profită de acest lucru și utilizează-le la decorarea casei. Folosește-ți imaginația și creează colaje foto, tablouri, obiecte personalizate, pe care să le expui la vedere.
Cu siguranță ai mii de poze în format electronic la care te uiți foarte rar. Fă o selecție și alege-le pe cele preferate.
O altă idee este să expui la vedere suvenirurile pe care le-ai cumpărat în vacanțe. Pe lângă faptul că îți vor aminti de momentele plăcut petrecute în acele locuri, îți vor da un imbold să-ți faci noi planuri de vacanță.
Păstrează ordinea
Nu-i așa că ți s-a întâmplat să te simți brusc mai agitată sau stresată într-o încăpere dezordonată? Cercetători ai UCLA’s Center on Everyday Lives and Families au descoperit faptul că dezordinea are un efect negativ asupra noastră. Aparent, aceasta ne afectează nu doar starea de spirit, dar și stima de sine. Totodată, descoperirile fac legătura între un spațiu dezordonat și un nivel mai crescut de cortizol, hormonul stresului.
Urmează câteva reguli simple și fă ordine de câte ori ai ocazia. Fă cadou obiectele vechi, donează hainele pe care nu le mai porți și pune de fiecare dată la loc obiectele pe care le folosești.
Atunci când îți amenajezi locuința ia în considerare faptul că starea ta de spirit poate fi condiționată de detalii simple. Fă schimbări și ia decizii atunci când este cazul, deoarece „acasă” ar trebui să fie cel mai plăcut și mai confortabil loc pentru fiecare dintre noi.
Sursa foto: Shutterstock