Cum utilizezi corect lumina artificială şi care sunt riscurile pentru sănătate dacă nu faci acest lucru
Trăim într-o lume modernă şi deşi aparent avem foarte multe facilități pentru a avea o viață mai ușoară, suntem amenințați şi de foarte multe pericole. Lumina artificială este o parte importantă a vieţii noastre şi, chiar dacă nu este un lucru rău în sine, aceasta nu trebuie folosită necorespunzător şi în exces pentru a nu avea efecte nocive asupra sănătăţii noastre. Rezultate recente ale unor studii cu acest subiect realizate în cadrul Centrului de Sănătate al Universităţii din Connecticut ne dau şi o explicaţie credibilă a acestui fapt. Potrivit cercetătorilor americani, întrucât lumina artificială a intrat relativ recent în vieţile noastre (de aproximativ 100 de ani), organismul uman nu a avut timpul necesar pentru a-şi dezvolta mecanismele adaptative necesare gestionării acesteia şi nu s-a obişnuit încă, pe deplin, cu lumina artificială. Vă prezentăm în continuare 7 dintre cele mai importante probleme de sănătate – atât psihice, cât şi fizice – ce pot fi cauzate de utilizarea necorespunzătoare a luminii artificiale, pentru a o putea folosi corespunzător şi pentru a vă putea proteja.
- Insomnia
Expunerea la lumină puternică după de soarele a apus este complet nenaturală şi dereglează mecanismele interne ale organismului. Ritmul circadian este cel mai afectat, acesta având rolul de a induce, seara, relaxarea necesară somnului. Utilizarea unor becuri cu LED este o soluţie ideală, întrucât acestea generează lumina cu intensitatea potrivită.
- Bolile de inimă
Ceasul biologic este responsabil şi de reglarea presiunii arteriale, motiv pentru care, orice dereglare a acestuia influențează în mod negativ acest aspect. Inima poate fi foarte uşor afectată, prin apariţia hipertensiunii arteriale sau a bolilor cardiovasculare, diminuarea intensității luminii fiind de un real ajutor.
- Obezitatea şi diabetul
Eliberarea unor hormoni precum grelina sau insulina este, de asemenea, controlată de ceasul biologic, aceste schimbări hormonale ducând la apariţia obezităţii sau a diabetului. Expunerea prelungită la lumina artificială în timpul nopţii poate produce, de asemenea, probleme gastrointestinale, după cum se arată într-un raport ştiinţific publicat de Comisia Europeană.
- Depresia
O altă afecţiune care poate surveni pe fondul utilizării necorespunzătoare a luminii artificiale este depresia. Tot în cadrul studiului de la Universitatea din Connecticut s-au făcut experimente pe hamsteri care au fost expuşi, în timpul nopţii, la lumină albastră şi roşie, cei din prima categorie devenind tot mai deprimaţi, motiv pentru care cercetătorii recomandă utilizarea unor becuri roşii pentru dormitor.
- Cancerul
Deşi pare incredibil, oamenii de ştiinţă au demonstrat faptul că persoanele care lucrează în tura de noapte prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer. În cazul bărbaţilor este vorba despre cancer de prostată, iar în cel al femeilor de cancer la sân, riscul în cazul acestora fiind chiar şi cu 60% mai mare.
- Problemele de concentrare
Un studiu realizat de cercetători ai Universității din Baltimore a demonstrat faptul că expunerea la lumina artificială poate crea probleme de concentrare, în special în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte. Acest lucru se datorează faptului că lumina artificială activează sistemul limbic al creierului, care are un rol foarte important în controlul memoriei.
- Afecţiunile sistemului muscular şi osos
La Universitatea Medicală Leiden, din Olanda, a fost realizat un alt studiu în cadrul căruia şoareci de laborator au fost expuşi 5 luni la lumină artificială şi au înregistrat pierderi de masă musculară, dar şi probleme osoase şi inflamatorii, ceea ce ar trebui să dea de gândit celor care petrec foarte mult timp la serviciu, într-un mediu cu lumină artificială.
În general, toate aceste probleme se datorează faptului că utilizarea necorespunzătoare a luminii artificiale ne afectează ritmul circadian, care reprezintă totalitatea proceselor fiziologice şi biochimice care au loc în organism, în decursul unui ciclu de 24 de ore, în care nopţii i se succede ziua, iar întunericului, lumina. Acest ritm este perturbat atunci când organismul este expus prea mult sau incorect la lumina artificială, motiv pentru care trebuie să o utilizăm, întotdeauna, în mod corespunzător.
Sursa foto:
https://www.pexels.com/photo/architectural-design-architecture-beach-bridge-453201/